Azdejković: Svedoci smo licemerja građanske opcije koja se srdačno grli i sarađuje sa homofobima


Srbija se našla u društvu retkih država koje će na svom čelu imati LGBT osobu, odnosno lezbejku. Sa te strane, to je revolucionarno, ali je i pokazatelj u kom pravcu će ova zemlja da ide – ka zapadu, a ne ka Rusiji i Čečeniji, kaže za Nedeljnik LGBT aktivista i urednik magazina Optimist Predrag Azdejković.

“Ana Brnabić kao premijerka Srbije biće značajna pre svega za vidljivost LGBT zajednice u Srbiji i imaćemo, makar je to moje mišljenje, saveznika na visokom položaju, što bi bilo lepo iskoristiti kako bi se sprovelo ono što nam je Vučićeva Vlada obećala. Akcionim planom za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije koji traje do kraja 2018. godine obećano nam je da će se rešiti istopolna partnerstva i promena dokumenata za trans osobe”, kaže Azdejković. “To još uvek nije urađeno, te se nadam da će to uraditi Anina Vlada. U suprotnom možemo smatrati da Vlada vodi jednu licemernu politiku prema LGBT populaciji, gde privilegovani pripadnici LGBT populacije uživaju političku i društvenu moć, a ostali ne.”

ČITAJTE:  Ukrajinski gej vojnici nemaju ista prava kao heterosekusalni

Upitan kako komentariše navode da će Brnabićeva biti isključivo marioneta Aleksandra Vučića, Azdejković kaže da ga to posebno ne brine jer je to samo nastavak naše tradicije.

“Putin je imao Medvedeva, Tadić Mirka Cvetkovića, Vučić će imati Anu.”

Komentarišući izjave građanske opozicije i kritke koje stižu na račun mandatarke, Azdejković ističe da je dovoljno prebrojati koliko autovanih LGBT funkcionera imaju stranke građanske opcije.

“Odgovor je nula, što najbolje govori o atmosferi koja vlada u tim partijama, jer znamo da LGBT osoba ima u tim strankama, ali to kriju. Takođe smo svedoci licemerja građanske opcije koja se srdačno grli i sarađuje sa homofobima iz Dveri, jer kalkulišu šta im je bitnije – njihovi interesi ili ljudska prava. Ali, licemerje je modus operandi građanske opcije, jer sve što Vučić danas radi, pre njega je radio Boris Tadić i Dragan Đilas. Jedina razlika je što su oni, tada ‘naši’, bili lepo obučeni, okupani i sa pravim diplomama, te se niko nije preterano bunio”, kaže Azdejković.

ČITAJTE:  Ispovest Stefana Radovića iz Kuršumlije koji je preživeo užasna maltretiranja

“Setimo se da je Đilas srušio romsko naselje i raselio Rome na kraj grada kako ne bi smetali gospodinu Miškoviću, setimo se da su bačene stotine miliona evra na Đilasov most, da su zabranjivane gej parade i da je tadašnji gradonačelnik apelovao da se šetamo u četiri zida. Gde su tada bili gospoda iz Ne davimo Beograd? Isto gde su bili i kada je pre mesec dana srušena džamija u Zemun polju. U svojim salonima i kalkulisali svoje lične političke interese. Političari u Srbiji gledaju samo i jedino svoje interese. U ovom trenutku, iz ne znam kojih razloga, interesi Aleksandra Vučića se delimično poklapaju sa interesima LGBT populacije u Srbiji, te se nadam da ćemo dobiti prava koja zaslužujemo.”

ČITAJTE:  Ko su "nebinarne osobe" i kako da im se obraćate?

Izvor: Nedeljnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.