I još jedna parada ponosa

“Parada Ponosa Srbije” pod sloganom „Neka svi naši glasovi ore se“ zakazana je za subotu u 11 sati u Beogradu. Radi se o paralelnoj Paradi ponosa, koju najavljuju organizacije koje se bave LGBT pravima.

Tradicionalna parada ponosa biće održana, kako je ranije najavljeno, u septembru. Održavanje dve parade istog naziva zbunilo je javnost u Srbiji, a iz Evropske asocijacije koja okuplja organizatore poručuju da skup u subotu nema njihovu podršku.

Korak po korak do dve gej parade. Nekoliko LGBT organizacija pozvalo je građane da se u subotu u 11 okupe u Pionirskom parku u Beogradu. Šetnjom do Trga republike žele da ukažu na rastuće nasilje, ne samo prema seksualnim manjinama, već u svim segmentima društva. Ističu i ključne zahteve:

– nulta tolerancija države prema nasilju

– profesionalan odnos policije prema žrtvama

– primena odredbi o zločinu iz mržnje i Zakona o zabrani diskriminacije

– izdavanje ličnih dokumenata osobama u procesu promene pola

– pravno regulisanje istopolnih zajednica

Organizatori navode da je ključna stvar naterati državu da radi. Policija se trudi da pomogne, ali samo u Beogradu, jer se sa njima dosta radilo, kaže Predrag Azdejković:

„Van Beograda postoje problemi gde su i sami policajci nasilnici, gde ismevaju žrtve i na tome treba raditi više, a onda sve stane kod tuzilastva. I onda imamo primer da nikada ne dođe do suda ili su kazne suvise male, a to su one uslovne od šest meseci, sto je jedan pokazatelj da se nasilje isplati a sto nama posle toliko godina vec malo ide na nerve“.

Organizatori kažu da će policija obezbeđivati skup. Podsećaju na prošlu godinu kada obezbeđenje gotovo da nije bilo vidljivo i veruju da ni ove godine neće biti značajnije blokade grada, kao prilikom održavanja tradicionalne parade uz septembru.

Naime, tradicionalna Parada ponosa u organizaciji Beograd prajda najavljena je za 17. septembar i biće održana u okviru Nedelje ponosa.

Okupljanje u subotu je paralelni skup LGBT osoba, koji organizuju udruženja Egal, Loud And Queer i GLIC, koji stoje iza Trans parade od pre dve godine i prtošlogodišnjeg obeležavanja meseca ponosa. Tvrde da je jun mesec ponosa u kome treba organizovati okupljanje LGBT osoba i da je leto mnogo bezbednije od jeseni.

Uoči održavanja skupa, na društvenim mrežama je došlo do verbalnog sukoba pojedinih pripadnika organizacije dve gej parade, oko imena skupa i motiva za njegovu organizaciju. Ipak, deo organizatora septembarske parade poručuje da će parade u septembru biti.

Kako kažu, važno je boriti se za ljudska prava na svim poljima i u što većem obimu, a azhtevi su slični.

Pismom se oglasila se i Evropska asocijacija organizatora Prajdova sa sedištem u Briselu, u kome navodi da postoji samo jedan organizator Parade ponosa u Beogradu i da događaj planiran za 24. jun nema njihovu podršku.

Izvor: N1info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.