Autovao se američki fudbaler Kolin Martin

Igrač sredine terena Minesota Junajteda, Kolin Martin, objavio je da je gej dan uoči “Pride Night” u MLS ligi

Američki fudbaler koji igra za ekipu Minesote, Kolin Martin, postao je prvi i jedini gej muškarac, među aktivnim igračima u SAD, koji je javno objavio da je homoseksualac.

Zvezda Minesota Junajteda je svoje saopštenje objavila putem društvenih mreža, čime je ohrabrio ostale sportiste, koji su u sličnoj situaciji, da učine isto što i 23-godišnji fudbaler.

On je izašao u javnost u noći kada je njegov klub proslavljao “Gej Prajd” a povodom ovog događaja je izjavio sledeće:

– Večeras moj tim, Minesota Junajted, ima svoje prajd veče. Ovo je važna noć za mene jer ću po prvi put u javnosti objaviti da sam gej sportista u MLS ligi. Bio sam već godinama otvoren prema svojoj porodici, prijateljima i saigračima u vezi sa ovom temom.

Martin je nastavio svoju izjavu sa:

– Ponosan sam zato što je moj celi tim, kao i menadžment kluba, upoznat sa činjenicom da sam homoseksualac. Naišao sam samo na dobrotu i prihvatanje od svakoga iz MLS lige, i to mi je u mnogome olakšalo odluku da javno obelodanim ovu informaciju.

Bivši igrač Lids Junajteda i LA Galaksija, Robi Rodžers, je bio poslednji aktivni igrač koji je javno objavio da je gej.

On se penzionisao nakon što je napustio Lids, ali se vratio fudbalu samo nekoliko meseci kasnije.

Poslednji američki porfesionalni sportista koji je javno objavio da je homoseksualne orijentacije je bio Majkl Sem, koji je to učinio uoči drafta 2014. godine.

Sada je Martin krenuo njegovim stopama. On je dodao za kraj:

– Tokom mog iskustva kao profesionalnog sportiste, želim da iskoristim ovaj trenutak da ohrabrim ostale profesionalce, kao i ostale ljude, da imaju poverenja u sportsku javnost koja će ih toplo prihvatiti. Jun je mesec “Prajda”, i ja sam ponosan zato što igram kao deklarisani gej miškarac – završio je Martin svoje izlaganje.

Izvor: Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.