Кompanije za smanjenje perioda apstinencije pre davanja krvi


Adrian Gonzales, medicinski istraživač u Berlinskoj bolnici Кarite, rekao je da su postojeća tehnologija i kapacitet ispitivanja dovoljni da se osigura bezbednost davanja krvi.

Grupa od 13 kompanija, uključujući Ikeu i Majkrosoft, pozvala je nemačku vladu da ukine odluku kojom se zahteva da se homoseksualni i biseksualni muškarci uzdrže od seksualnih odnosa godinu dana pre nego što daju krv, jer je zbog koronavirusa došlo do velikog pritiska na zalihe krvi.

Кompanije, među kojima su i softverska grupa SAP i železnički prevoznik Dojče Ban, objavile su otvoreno pismo medicinskim vlastima sa zahtevom da olakšaju ograničenja, kako bi “spojili bezbedno davanje krvi i zahteve za slobodu od diskriminacije”.

ČITAJTE:  Sud u Namibiji proglasio je neustavnim zakone koji zabranjuju gej seks

Poziv dolazi zbog toga što se sve više zemalja suočava sa pritiskom tokom pandemije da ukinu zabrane davanja krvi, uvedene tokom epidemije HIV/AIDS-a iz 1980-ih, dok medicinski stručnjaci i LGBT + grupe nazivaju ove politike diskriminatornim i zastarelim.

Jens Brandenburg, portparol LGBT + opozicione desničarske stranke FDP, rekao je da u nemačkim bolnicama ima neštašice zaliha krvi. “Širenje korona virusa smanjuje spremnost ljudi da daju krv”, rekao je Brandenburg za Rojters.

Adrian Gonzales, medicinski istraživač u Berlinskoj bolnici Кarite, rekao je da su postojeća tehnologija i kapacitet ispitivanja dovoljni da se osigura bezbednost davanja krvi.

“Šest nedelja bi trebalo da bude najviši konzervativni pristup, bez obzira na pol ili seksualnu orijentaciju, pa i to je već prilično konzervativno”, rekao je Gonyales.

ČITAJTE:  Autovao se Ralf Šumaher

Izvor: Dnevnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.