Кompanije za smanjenje perioda apstinencije pre davanja krvi


Adrian Gonzales, medicinski istraživač u Berlinskoj bolnici Кarite, rekao je da su postojeća tehnologija i kapacitet ispitivanja dovoljni da se osigura bezbednost davanja krvi.

Grupa od 13 kompanija, uključujući Ikeu i Majkrosoft, pozvala je nemačku vladu da ukine odluku kojom se zahteva da se homoseksualni i biseksualni muškarci uzdrže od seksualnih odnosa godinu dana pre nego što daju krv, jer je zbog koronavirusa došlo do velikog pritiska na zalihe krvi.

Кompanije, među kojima su i softverska grupa SAP i železnički prevoznik Dojče Ban, objavile su otvoreno pismo medicinskim vlastima sa zahtevom da olakšaju ograničenja, kako bi “spojili bezbedno davanje krvi i zahteve za slobodu od diskriminacije”.

ČITAJTE:  Britanac i njegov dečko napadnuti u Splitu

Poziv dolazi zbog toga što se sve više zemalja suočava sa pritiskom tokom pandemije da ukinu zabrane davanja krvi, uvedene tokom epidemije HIV/AIDS-a iz 1980-ih, dok medicinski stručnjaci i LGBT + grupe nazivaju ove politike diskriminatornim i zastarelim.

Jens Brandenburg, portparol LGBT + opozicione desničarske stranke FDP, rekao je da u nemačkim bolnicama ima neštašice zaliha krvi. “Širenje korona virusa smanjuje spremnost ljudi da daju krv”, rekao je Brandenburg za Rojters.

Adrian Gonzales, medicinski istraživač u Berlinskoj bolnici Кarite, rekao je da su postojeća tehnologija i kapacitet ispitivanja dovoljni da se osigura bezbednost davanja krvi.

“Šest nedelja bi trebalo da bude najviši konzervativni pristup, bez obzira na pol ili seksualnu orijentaciju, pa i to je već prilično konzervativno”, rekao je Gonyales.

ČITAJTE:  Drag kraljica nosi olimpijsku baklju u Parizu

Izvor: Dnevnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.