Američka LGBT+ zajednica od Kongresa zatražila zaštitu tokom epidemije

Više od 180 organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvale su danas Kongres SAD da preduzme korake za zaštitu LGBT+ zajednice tokom pandemije koronavirusa.

Oni traže zaštitu od diskriminacije s kojom su zbog predrasuda suočeni kada im je potrebna zdravstvena pomoć.

Kako javlja Rojters, u pismu liderima demokrata i republikanaca u oba doma Kongresa, oni su zatražili da se u zakonske propise koji se donose radi prevazilaženja zdravstvene i ekonmske krize izazvane korona virusom unesu i odgovarajuće antidiskriminacione odredbe.

SAD imaju najviše potvrđenih obolelih od korona virusa, više od 753.000, i više od 41.000 umrlih.

“Za pripadnike LGBTQ zajednice pitanje je života i smrti da zakonski akti za borbu protiv pandemije COVID-19 sadrže eksplicitnu zaštitu od diskriminacije”, izjavila je Saša Bačert, advokatica u organizaciji Lambdal, jednoj od potpisnica pisma.

Ona je istakla da je, “na žalost, među njima veoma realan strah da će im biti uskraćeni lečenje koje im može spasiti život i pomoć njima i članovima njihovih porodica samo zato što su to što jesu”.

U pismu se navodi da diskriminacija u zdravstvenom sistemu ima negativan uticaj na zdravlje pripadnika LGBT+ zajednice, zbog čega se mnogi od njih ustručavaju i da zagtraže medicinsku pomoć.

Iako nema pouzdanih podataka koliko je pripadnika ove zajednice zaraženo korona virusom, njihova visoka stopa među obolelima od HIV-a i raka, bolesti koji uništavaju imuni sistem, ukazuje da su oni podložniji zarazi od virusa, jer je njihovo zdravstveno stanje lošije, s više hroničnih bolesti, pokazuje istraživanje Fondacije “Kajzer femili” (Kaiser Family Foundation”, američke organizacije koja se bavi analizom zdravstvene politike.

Demokrate i republikance blizu su postizanja dogovora o dodatnim sredstvima za kreditne programe malim biznisima koji su prošlog meseca usvojeni kao deo ekonomskog plana za prevazilaženje krize od 2,3 hiljade milijardi dolara.

ČITAJTE:  Nepal na sledećem popisu stanovništva uvodi i treći rod

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.