Amerika razmišlja o prekidu veza sa homofobičnim zemljama


Administracija Donalda Trapma razmišlja o prekidu obaveštajnih veza sa zemljama koje kažnjavaju homoseksualce. A šta će sa velikim saveznikom, Saudijskom Arabijom?

Sve obaveštajne veze mogle biti prekinute sa zemljama u kojima je homoseksualnost kažnjiva zakonom, kako bi SAD pojačale pritisak da te nacije promene zakone, kaže direktor svih obaveštajnih službi, Ričard Grenel.

“Ne možemo samo da damo moralnu pridiku i očekujemo da drugi ljubazno odreaguju i urade pravu stvar”, kaže Grenel u intervjuu “Njujork tajmsu”.

Grenel, koji se smatra za prvog član kabineta predsednika SAD koji se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac, pojačano radi na promociji antidiskriminacionih poduhvata američke vlade.

Pren nego što je ušao u obaveštajne vode, Grenel je kao ambasador u Nemačkoj radio i na povezivanju gej, lezbejskih, biseksualnih i transrodnih grupa iz SAD i drugih zemalja.

Grenel tvrdi da u ovoj novoj akciji ima “leđa” u Beloj Kući.

“Imamo punu podršku predsednika. To je američka vrednost, i politika SAD. Ako bi neka zemlja sa kojoj radimo obaveštajne poslove uhapsila ženu zbog njenog pola zbog , apsolutno bi nešto uradili. I same SAD su bezbednije kada njeni partneri poštuju osnovna ljudska prava”, kaže Grenel.

Oko 70 zemalja u svet ima zakone protiv homoseksualizma, uključujući i vodeće partnere SAD u svetu – od Saudijske Arabije, preko Egipta, do Kenije. Administracija Donalda Trampa već je u vezi Saudisjke Arabije imala problema sa “moralnim imidžom” u slučaju ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu zte zemlje u Istambulu. Ubistvo je očigledno naručeno i izvedeno po nalogu iz Rijada, a Tramp je izjavio da se valjda ne očekujue da se zbog jednog novinara kvare odnosi sa velikim saveznikom (i finansijskim sponzorom SAD).

Grenel nije precizirao da li se u ovim “prekidima” misli na punu saradnju ili samo na deljenje nekih informacija.

ČITAJTE:  U Italiji nije prihvaćen zakon o zaštiti LGBT osoba

3 comments

  1. ne znam gde ste nasli ovu “vest”, ali je sve lazno u njoj. prekid obavestajnih veza se ne radi na toj osnovi. gluposti. grenell lupeta kao i trump. u berlinu ga niko ne shvata ozbiljno u diplomatskim krugvima.
    samo zato sto je neko “gej” ne znaci da treba da prenesete vest bez konteksta i bar malo novinarskog rada.

  2. hvala na odgovoru, admin-e. ali, tek sad je postalo problematicno, jer:
    1. “U.S. May Share Less Intelligence” ne znaci “Amerika razmišlja o prekidu veza”
    2. “Countries That Criminalize Homosexuality” ne znaci “homofobicnim zemljama”. homofobicna zmelja ne postoji, to su zakoni o kriminalizaciji homoseksuanosti. srbija ne kriminalizuje homoseksualnost, ali je, u socijalnom smislu, homofobicna.
    stvari su ozbiljne, a vas pristup, konkretno u ovom clanku, prilicno neozbiljan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.