Zbog vređanja gej populacije zabranjen Vučićev spot


Regulatorno telo za elektronske medije (REM) naložilo je elektronskim medijima da u roku od 24 sata obustave emitovanje predizbornog spota predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, u kojem se pominje „Vučiću pederu”, zbog kršenja Zakona o oglašavanju.

Na sajtu REM-a se navodi da je to usledilo posle reakcija jednog broja nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBT populacije.

Utvrđeno je da se na samom kraju spota sa televizijskog ekrana u kafiću, u kome se radnja odigrava, u više navrata čuje uzvikivanje sa stadiona „Vučiću pederu”.

Takvim sadržajem je, kažu, povređena odredba člana Zakona o oglašavanju u kome se precizira da „oglasna poruka ne sme da sadrži izjave ili vizuelno predstavljanje koje se može smatrati uvredljivim”, bez obzira što je u konkretnom slučaju, u spotu predsedničkog kandidata, skandiranje potpuno individualizovano.

SNS: Odluka REM-a skandalozna ali ćemo je poštovati

Srpska napredna stranka poštovaće odluku Regulatornog tela za elektronske medije, ali i ocenuje da očigledno postoji pravilo – zabraniti sve spotove SNS.

SNS u saopštenju navodi da će poštovati odluke državnih organa, pa i REM-a, o neemitovanju spota.

„Smatramo da je ta odluka skandalozna i da pokazuje da i dalje u REM-u sede oni koji podržavaju bivši dosovski režim po svaku cenu. Isto tako kao i danas, zabranili su spot Srpske napredne stranke 2012. godine” podsećaju naprednjaci.

Kako je rečeno očigledno je da postoji pravilo među članovima REM-a – zabraniti sve spotove SNS, „koji jedini nisu prljavi i koji jedini nisu negativni, a da, pritom, one koji su deo prljave kampanje i koji su negativni, neće ni da pogledaju”.

SPS traži ostavku REM-a zbog zabrane Vučićevog spota

Socijalistička partija Srbije oštro je kritikovala odluku REM-a o zabrani predizbodnog spota Aleksandra Vučića u kojem se pominje „Vučiću, pederu”, ocenivši tu odluku kao ideološku.

REM se zabranom poneo ne kao regulatorno telo, nego kao ideološka komisija iz vremena staljinističkih čistki, što nije čudo, konstatuje SPS, s obzirom da „dosovci”, kojih je najvise među članovima REM, drugačije ne umeju da se ponašaju.

Oni se, smatra SPS, na taj način direktno mešaju u kampanju, i to za račun svojih kandidata, jer, tvrde, oni bi bi da opet Srbiju vrate u vreme zabrana i moralno-političke podobnosti.

„Ovaj skandal može da se reši samo na jedan način – ostavkom svih članova REM”, poruka je u saopštenju socijalista.

Novi predizborni spot Aleksandra Vučića

Istog dana kada mu je REM zabranio predizborni spot, predsednicki kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izbacio je novi video za svoju predsedničku kampanju, i to pod naslovom „Uvek držim svoju reč!”

U novom spotu, Vučić je prikazan kako, posle 35 godina, vraća knjigu u školsku biblioteku, a začuđenoj bibliotekarki kaže da to čini jer uvek drži reč.

Isti odgovor – „Uvek držim svoju reč” – dao je i na njeno pitanje šta mu je trebalo da se kandiduje za predsednika, kad kao premijer svoj posao obavlja odlično.

„Pre tri godine, svima sam obećao da ću sačuvati Srbiju od finansijske propasti i usmeriti zemlju na pravi put. Dobar posao smo napravili. Članovi starog DOS-a samo hoće da unište sve što smo postigli u protekle tri godine. Neću im dozvoliti da to urade”, dodao je Vučić u spotu.

Izvor: RTS


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *