Prva zemlja koja je prvo dozvolila, a zatim zabranila gej brakove


Nakon što su pre sedam meseci na Bermudima legalizovani istopolni brakovi, vlada je usvojila Zakon kojim se isti zabranjuju, a dozvoljavaju samo takozvano domaćinsko partnerstvo.


Senatori prekomorske britanske teritorije usvojili su Akt o domaćinskom partnerstvu sa osam naprema tri glasa, dok ga je parlament usvojio u petak. Da bi akt postao Zakon moraće da ga potpiše guverner.

Odlukom Vrhovnog suda, u maju ove godine su istopolni brakovi legalizovani uprkos opoziciji na konzervativnom ostrvu. Vladajuća laburistička partija preuzela je pitanje nakon što je na izborima u julu osvojla vlast, piše britanski “Gardijan”.


Bermudi su tako postali prva zemlja koja je zabranila istopolne brakove, nakon što ih je prethodno usvojila. Protivnici novog Zakona rekli su da će ukidanje prava na istopolne bračne zajednice biti potez bez presedana, kao i da bi globalna reakcija mogla da se odrazi na i negativno utiče na industriju turizma.

ČITAJTE:  Menadžeri gej kluba uhapšeni zbog LGBT ekstremizma

Oponenti tvrde da je odluka diskriminišuća, jer će istopolni parovi imati samo opciju domaćinskog partnerstva dok će tradicionalni parovi moći da biraju između braka i partnerstva.

Ovaj Zakon u svojoj najjednostavnijoj formi ukida prava ljudskih bića – rekao je pred glasanje opozicioni senator Nandi Outerbridž.


Senatorka vladajuće stranke Kristal Cezar branila je Zakon rekavši da će kodifikovati prava domaćinskog partnerstva, što Vrhovni sud nije uradio u svojoj presudi, dok će priznati realnost javnog mnjenja na ostrvu.

ČITAJTE:  Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova

– Društvo u velikoj meri ne podržava istopolne brakove niti je spremno da ih prihvati u ovom trenutku – rekla je.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.