Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu


Dobili smo pismo od A.O. koji je bio žrtva policijske brutalnosti 14. februara ove godine u Beograda, kada su policijski službenici po prijavi upali u njegov stran i vršili fizičko, psihičko i seksualno nasilje nad njim.

Pismo prenosimo u celosti i pozivamo vas, ako ste u mogućnosti da ga kontaktirate i pomognete putem Instagram profila strajk.gladju

Ovim pisanim dokumentom želim da vas obavestim o mojoj odluci da započnem štrajk glađu. Ovu odluku nisam doneo preko noći i nisam je doneo lako ali nažalost mi nije ostavljena druga opcija za borbu.

Želim da ovo bude opomena i poziv nadležnim instiucijama za hitne reakcije povodom slučaja koji se desio 14.02.2024 u Beogradu.

Povređna su sva moja ljudska i zakonska prava. Osećam se ugnjetavano i poniženo gotovo svakodnevno jer moj slučaj stoji u fioci u nadi nadležnih da ću odustati sa gonjenjem državnih službenika koji su na najgori mogući način psihički, fizički pa potom i seksualno zlostavljali dve osobe tokom pretresa u njihovom stanu.

ČITAJTE:  Održan protest zbog policijske brutalnosti nad LGBT osobama

Ovim putem upozoravam nadležne organe i javnost da odustati neću i da započinjem ovaj štrajk glađu te i da će on trajati dok se ne ispune prvobitni zahtevi:

1. Hitno krivično gonjenje i udaljavanje sa radnog mesta Dubravka Despotovića i Strahinje Vukovića.
Kako biste se vi osećali znajući da neko ko vas je na ovaj način ponizio i zlostavljao i dalje sedi na svom radnom mestu i nastavlja svoj život bez bilo kakvih poslovnih, moralnih ili zakonskih posledica dok vi ne možete da normalizujete svoj život usled bola i traume koja su vam nanela ta dva lica zajedno sa celom smenom interventne i specijalne jedince i celom smenom MUP-a Novi Beograd.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

2. Identifikacija i udaljavanje sa radnog mesta svih NN lica koja su ucestvovala u zlostavljanju, mucenju i seksualnom zlostavljanju.

3. Identifikacija i udaljavanje sa radnog mesta NN tehnicara u ustanovi Laza Lazarevic zbog laznog prestavljanja i odbijanja pruzanja hitne medicinske pomoci, uvredljivih komentara pracenih homofobijom.

Do dana današnjeg nisam kontaktiran povodom napretka ili eventualnog davanja izjave povodom svega navedenog.

Pozivam medije i javnost da prate situaciju i da podrže moje napore u borbi protiv insitucionalnog nasilja, policijske brutalnosti i degradiranja ljudskog dostojanstva. Ovim putem takođe želim da se zahvalim svim medijima i ljudima koji su mi do ovog momenta pružili i još uvek pružaju podršku, ali moja odluka je definitivna.
Od petka (12.04.2024) od 09h odbijam da u moj organizam unosim hranu, tečnu hranu ili bilo koji drugi vid hranjivih materija osim vode koja je neophodna.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

Štrajk će trajati sve dok se moji zahtevi ne ispune. Takođe zelim da naglasim da ovo ne radim samo zbog mene, radim ovo zbog mnogih drugih sličnih meni, koji su prežveli isti tretman raznih institucija i koji su ostali u tišini. Radim ovo za sve nas jer, ja nisam neko ko će ćutati. Ne plaše me pretnje niti gotovo svakodnevna zastrašivanja, naprotiv sa tim poduhvatima sam i doveden do momenta gde moram da uradim ovaj samopovređujući akt kako bi pravda bila zadovoljena.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.