Australija masovno glasa za gej brakove

Na plebiscitu o brakovima istog pola do sada je glasalo oko 11 miliona Australijanaca i rezultati neće biti poznati do 15. novembra, ali “Australijen” ove nedelje tvrdi da anketa koju su sproveli pokazuje da su glasovi podrške gej brakovima u priličnoj prednosti.

Ovaj dnevnik navodi da su procene da je čak 59 odsto listića vraćenih poštom izrazilo podršku legalizaciji ovih brakova i da je svega 38 odsto od miliona koji su glasali bilo protiv.

Anketa je rađena samo dan pošto je Australijski biro za statistiku objavio da je do 13. oktobra njima stiglo 10,8 miliona listića. To znači oko 67,5 odsto od 16 miliona listića koji su poslati na adrese birača.

Kako stvari sada stoje, jedini način da pobornici kampanje protiv jednopolnih brakova uspeju, jeste da od svaka četiri preostala glasa tri budu sa odgovorom “ne”. Međutim, prema anketi, to je gotovo nemoguće da se desi – “Australijen” navodi da su anketirali i one koji još nisu glasali i da 56 odsto njih podržava zakon o gej-brakovima, a 37 odsto je protiv. Dakle, slično sa onima koji su već vratili svoje listiće.

Podrška istopolnim brakovima najveća je među najmlađim stanovništo – njih 66 odsto izjašnjava se “za”, a samo 28 odsto “protiv”. Kako su birači stariji, tako se odnos menja i stariji od 65 godina verovatno će biti jedina kategorija koja će u većini glasati sa “ne”. Veruje se da će njih 49 odsto biti protiv, a 44 odsto za.

Prema već dobijenom broju odgovora, rezultat je mimo očekivanja i protivnika i zagovornika gej-brakova, jer nijedna strana nije predviđala tako značajan odziv za glasanje koje nije bilo obavezno.

Širlene Robinskon iz “Kampanje za jednakost” kaže da ovo pokazuje kako Oziji nisu zaboravili svoje članove porodice i prijatelje koji su homoseksualci i kako je to važno pitanje za njih.

– Ovo je izuzetan rezultat i potvrđuje da Australijanci žele da se ovaj postupak obavi i vraćaju svoje upitnike u rekordnom broju. Kada kampanja bude završena, dobićemo državu sa zakonom koji je pošten, ceni jednakost i ne isključuje nijednog građanina.

Očekivani ishod potvrdio je prošle nedelje i ministar za doseljeničke poslove Piter Daton koji je i kazao da veruje da bi glasovi “za” mogli da pobede. On lično je protiv izmene zakona, ali podržava donošenje zakona o gej brakovima u Parlamentu, što je obaveza vlade, ukoliko ga plebiscit podrži. Ministar trezora Skot Morison, koji takođe podržava tradicionalni brak rekao je da će sačekati da vidi rezultate.

Izvor: Vesti-online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.