Merlinka festival: Završni izveštaj

U Domu omladine Beograda od 6. do 10. februara 2011. godine održan je drugi Međunarodni festival queer film „Merlinka“ koji je organizovao Gej lezbejski info centar u saradnji sa Domom omladine Beograda. Ovaj projekat su podržali TRUT fond iz Holandije, Centar za nenasilnu akciju iz Beograda, Udruženje „EXIT“ iz Novog Sada, Taramount Film iz Beograda, Udruženje „Paradigma“ iz Kragujevca, Instituto Cervantes, Socijaldemokratska unija i Goethe Institut iz Beograda.

U okviru festivala prikazano je 47 filmova, 31 kratki, 10 dokumentarnih i 6 igranih filmova. U maju 2010. godine raspisan je internacionalni konkurs na kome su producenti i režiseri predlagali svoje filmove za Merlinka festival. Na konkursu je prijavljeno 109 filmova od kojih je 47 prošlo zvaničnu selekciju. Najveći broj filmova je došao iz SAD, ali je bilo filmova iz Srbije, BIH, Hrvatske, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Singapura, Brazila, Meksika, Irske, Velike Britanije, Španije, Austrije, Švajcarske, Švedske…

Festival je originalno planiran za početak decembra, ali je zbog renoviranja Doma omladine Beograda odložen za februar 2011. godine.

Kao deo promotivnih aktivnosti napravljen je novi sajt na adresi www.merlinka.com, štampan je katalog festivala, 6 hiljada letaka i 50 postera. Festival je obezbedio i medijsko sponzorstvo medijskih kuća B92, Yellow Cab, GayEcho, Queer.hr, Filmske.com, Popboks, Filmske radosti, SeeCult, Urban Bug, Izlazak.com, Domino, Vibe, E-novine.

Festival je takođe predstavljen na Radiju Beograd, Radiju Studio B, Radiju B92, jutarnjem programu Televizije B92, kao i na televiziji Avala.

Svi filmovi su titlovani na srpski jezik, što je predstavljalo najveći trošak festivala.

Za pet dana koliko je festival trajao, bilo je 456 gledalaca. Prvog dana 72, drugog 40, trećeg 158, četvrtog 58, petog 128. Poslednjeg dana proglašeni su dobitnici za najbolji kratki film (Tools 4 Fools), najbolji dokumentarac (Familiensache), najbolji igrani film (The Big Gay Musical).

Tokom festivala nije bilo nikakvih incidenata i saradnja sa MUP-om Stari Grad je bila na zadovoljavajućem nivou.

Katalog možete preuzeti na:

http://www.merlinka.com/merlinka2010.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *