Merlinka festival po drugi put u Sarajevu

merlinka fest

Međunarodni festival queer filma “Merlinka” iz Beograda ponovo će gostovati u Sarajevu – od 31. januara do 2. februara u Art Kinu Kriterion, a publika će imati priliku da vidi 30 kratkih i tri dugometražna igrana filma, piše portal Seecult

To je drugo gostovanje “Merlinke” u Sarajevu, a obuhvata o diskusiju koja će 1. februara biti održana na temu “Transeksualnost u tranziciji”. Cilj je preitpitivanje transeksualnosti iz šireg društveno-ideološkog konteksta zemalja u regionu od perioda socijalizma do kapitalizma. Diskusija bi trebalo da pokaže i koliko i da li politički procesi imaju veze sa pravnim i svakodnevnim životom trans osoba.

Festival “Merlinka” je dobio ime po legendarnom beogradskom transvestitu Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koji je brutalno ubijen 2003. godine, a poznat je široj publici po glavnoj ulozi u filmu “Marble Ass” Želimira Žilnika.

Festival “Merlinka” je prvi put gostovao u Sarajevu u martu 2013. godine, kada je predstavio izbor filmova, uz razgovore sa Jasmilom Žbanić i Žilnikom.

U organizaciji Gej lezbejskog info centra i Doma omladine Beograda, festival “Merlinka” je prvi put održan krajem 2009. godine u DOB-u, sa idejom da promoviše filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans tematikom, a retko dolaze do šire filmske publike. Cilj festivala je i promocija prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umetnost, kao jedne od metoda borbe na smanjenju homofobije.

Peto izdanje festivala “Merlinka” održano je u decembru 2013. u Beogradu pod sloganom “Život je kabare”, kojim je poručeno da je, uprkos homofobiji, nasilju, netoleranciji i diskriminaciji, život lep i pun događaja za pamćenje. “Dorotinu cipelicu” za najbolji kratki igrani film osvojio je kubanski “Vozač kamiona” Sebastiana Mila. Jubilarno izdanje “Merlinke” privuklo je za pet dana u DOB-u više od 2.000 posetilaca.

Novo gostovanje “Merlinke” u Sarajevu organizovano je u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom.

U Beogradu je, inače, 30. januara u DOB-u premijera predstave “Merlinkina ispovest” Miladina Ševarlića, u režiji Stevana Bodrože, zasnovana na autobiografiji Vjerana Miladinovića Merlinke “Terezin sin”. Prve reprize su 7. i 10. februara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *