Dopis uredniku Vesti online

Prima: Branko Rajčević, odgovorni urednik

Poštovani,

Obraćamo Vam se povodom načina na koji je preneto naše saopštenje”Gejevi i lezbejke su ukras sveta” koje je objavljeno na vašem sajtu na adresi http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/102675/Gejevi-i-lezbejke-su-ukras-sveta. Pojedini delovi koji su citirani iz našeg saopštenja linkovani su na tekstove koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa našom organizacijom i smatramo da je takvo linkovanje maliciozno i u službi izvrgavanja ruglu naše organizacije i akcije koju smo organizovali.

Citat, „ljudska prava LGBT populacije često ignorišu od državnih institucija, fondacija i nevladinih organizacija za ljudska prava i nevidljiva su u odnosu na ljudska prava nacionalnih i verskih manjina“, linkovan je na vest „Gej parada održana, policija razvozila učesnike“, a citat “Zato želimo 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, da povećamo vidljivost LGBT populacije i prava koja ona zaslužuje“ linkovan je na vest „Gej parada protiv crkve: Srednjim prstom na monahinje!“.

Tražimo da se ti linkovi uklone.

Takođe, mnogi komentari čitalaca koji prate ovaj tekst su duboko homofobični i vređaju pripadnike gej-lezbejske populacije. Svi poslati komentari postaju vidljivi čim ih neko od administratora odobri, što znači da su homofobični sadržaji i vređanje pripadnika gej-lezbejske populacije pušteni uz odobrenje administratora. U članu 3. Uslova korišćenja vašeg portala zabranjeno je objavljivanja komentara koji sadrže uvrede, pretnje, psovke, izražavanje nacionalne netrpeljivosti… Pozivamo se na član 11. Uslova korišćenja i tražimo brisanje sledećih komentara:

don_kihot  Četvrtak, 09. 12. 2010. 19:23h

Gledaj nakaza. Koji udarac za covjecanstvo.

gogegoge  Četvrtak, 09. 12. 2010. 19:40h

“Gejevi i lezbejke su ukras izmeta”…

mackov_kamen  Četvrtak, 09. 12. 2010. 22:00h

O,Boze spasi nas ovih nakaza,oni su sramota sveta kakav ukras!

Na istoj strani je i veliki broj komentara koji izazivaju nacionalnu netrpeljivost i lično prepucavanje korisnika na nacionalnoj osnovi, što je takođe problem koji vaša redakcija treba da reši.

Takođe, želimo da podsetimo da govor mržnje prema gej populaciji krši član 38. Zakona o javnom informisanju:

„Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.“

Kako primećujemo, komentari koji vrađaju pripadnike gej-lezbejske populacije prate sve vesti na vašem portalu koje imaju veze sa gej-lezbejskom populacijom. Gej-lezbejski info centar vam stoji na raspolaganju u rešavanju ovog problema i edukaciji administratora u prepoznavanju komentara koji šire mržnju prema LGBT populaciji.

Nakon dopisa GLIC-a, linkovi i komentari su uklonjeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *