Žene najavile bojkot jer su diskvalifikovali trans takmičarku


Zbog odluke da promeni pol Emili Bridžis ne može da se takmiči sa ženama.

U prethodnom periodu je trans plivačica Lia Tomas napravila pravi haos u Americi. Dobila je dozvolu da se takmiči u ženskoj konkurenciji i obara sve rekorde. Rutinski ređa pobede, pa su mnogi krenuli njenim stopama. Jedna od njih bila je Emili Bridžis.

Ona se bavi biciklizmom i trebalo je da učestvuje na jednom takmičenju tokom vikenda u Velikoj Britaniji, ali se to neće dogoditi. Ostale biciklistkinje su najavile bojkot ukoliko se to zaista dogodi. Zbog toga je biciklistički savez te zemlje odlučio da je diskvalifikuje.

Posle svega toga su se oglasili saopštenjem i pojasnili su zbog čega je doneta takva odluka. Nisu želeli da dozvole da se takmiči sa ženama.

ČITAJTE:  Kako je suđenje Oskaru Vajldu za klevetu pošlo po zlu i uništilo mu život

“Razumemo celokupnu situaciju oko Emili i njenog učešća na takmičenju i shvatamo da je razočarana zbog ove odluke. Verujemo da svi učesnici u našem sportu zaslužuju jasnija pravila i više razumevanja u elitnom takmičenju kao što je ovo. Zbog toga je fer-plej nešto što je najvažnije u sportu. Želimo da budemo fer prema svima i da zadržimo dostojanstvo i poštenje svih učesnika”, navodi se u saopštenju.

“Kada sam počela sa terapijom hormonima nisam želela da se takmičim sa muškarcima, jer nisam muško. Brzo sam shvatila da to nije moja kategorija”, rekla je Emili za magazin “Cycling weekly” nedavno.

Izvor: Mondo


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.