Zbog govora mržnje o homoseksualcima Aci Lukasu preti i zatvorska kazna

Gostovanje Ace Lukasa i ostatka žirija “Zvezda granda” u emisiji “Ćirilica” na Hepi televiziji izazvalo je brojne reakcije javnosti. Najviše pažnje, ali i osuda, izazvao je govor mržnje Ace Lukasa, usmeren protiv LGBT populacije.

U emisiji Milomira Marića Lukas je izrekao niz uvreda na račun homoseksualaca. “Kod njih je ugrožen mozak”, “U Cirihu sam gledao kako se dva pe*era je*u u kamionu na paradi. Ovde se neće je*ati”, “Da ima pravo na bilo šta, Bog bi mu dao matericu, a ne guz*cu” samo su neke od komentara koje je Lukas uputio, a više o njegovim uvredama čitajte OVDE.

Kako se ispostavlja Lukas bi zbog izrečenog u emisiji mogao da snosi i određene posledice.

Kristina Todorović, pravnik iz “Komiteta pravnika za ljudska prava” objašnjava za “Blic” da bi Lukas, po zakonu, zbog ovih reči mogao da bude sankcionisan na nekoliko načina, uključujući i zatvorsku kaznu.

– Govor mržnje je kod nas sankcionisan Krivičnim zakonikom, zatim Zakonom o javnom informisanju i medijima kao i Zakonom o zabrani diskriminacije. Krivični zakonik propisuje kaznu zatvora u rasponu od 3 meseca do 3 godine, dok se prema Zakonu o javnom informisanju i medijima može dosuditi naknada nematerijalne štete, ukoliko je došlo do povrede časti i ugleda određenog lica. Pored toga, Zakon o zabrani diskriminacije daje mogućnost da se pokrene parnični postupak u konkretnom slučaju, u kome se može izreći zabrana daljeg širenja govora mržnje kao i ponavljanje sličnih izjava, koje sadrže mržnju prema određenoj grupi lica, u ovom slučaju pripadnicima LGBT populacije – ističe Todorović.

Međutim, ona strahuje da bi ovaj slučaj, kao i mnogi slični njemu, mogao da prođe nesankcionisano.

– Izostanak adekvatne sankcije dovodi do slanja pogrešne poruke široj javnosti da je ovakvo ponašanje prihvatljivo, posebno kada dolazi od strane javne ličnosti koja, poput Lukasa, ima brojnu publiku. Zakoni su jednaki za sve građane Srbije, ma koliko oni bili popularni, utoliko pre, što poruka mržnje Ace Lukasa dopire do mnogo šireg auditorijuma. Iz tih razloga, na ovakvu izjavu bi državni organi morali reagovati. Nažalost, u najvećem broju slučajeva ovakve izjave nisu sankcionisane, iz više različitih razloga. Sudski postupci se retko i pokreću, najčešće zbog visokih troškova kao i tereta dokazivanja mržnje u spornim izjavama. Važno je napomenuti da se postupak može voditi i pred Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, koji je besplatan, budući da je u više navrata adekvatno reagovala povodom izjava koje sadrže govor mržnje – dodaje pravnica.

Nakon Luksovog gostovanja oglasio se i Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije “Civil Rights Defenders” za “Blic” izneo svoj stav o Lukasovim izjavama.

– Stavovi koji su izrečeni na račun gej zajednice u Srbiji su jasan govor mržnje koji je kažnjiv prema nekoliko zakona u Srbiji i smatra se naročito teškim oblikom diskriminacije jer je izrečen preko javnih glasila. Gospodin Vuksanović ne može reći da je to samo njegovo mišljenje ili stav jer je Zakon o zabrani diskriminacije veoma jasan: “Zabranjeno je izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti, ispisivanjem i prikazivanjem poruka ili simbola i na drugi način.” (član 11)- poručio je Miletić za “Blic”.

I on očekuje da Lukas bude kažnjen zbog ovakvih izjava.

– Konkretan sadržaj njegovih izjava pokazuje nepoznavanje problema sa kojima se suočava LGBT zajednica, kao i veliku količinu predrasuda koja je gospodin Vukasović ima. Takođe, njegov stav da je javno iskazivanje pripadnosti ili podrške LGBT zajednici nepoželjno predstavlja kršenje Ustava i zakona Srbije. Pretpostavljam da će organizacije za ljudska prava zbog ovih stavova podneti predstavke Poverenici za zaštitu ravniopravnosti ili REM-u- napomenuo je Miletić.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.