Zbog čega sve građani potpisuju peticiju za zabranu Dveri


“Delovanje ovakvih organizacija je jako štetno i protivustavno. Država mora da zaštiti svoje građane od fašista”, jedan je od brojnih komentara građana i građanki koji su potpisali peticiju da se Srpski pokret Dveri zabrani na sto godina.

Peticiju je pre nekoliko dana pokrenuo Gej lezbejski info centar (GLIC) i do sada ju je potpisalo više od 1.200 ljudi.

GLIC je pokrenuo peticiju zbog, kako navode, klerofašističke, šovinističke i homofobične politike koju ovaj pokret vodi od samog osnivanja.

“Smatramo da mržnja ne sme da bude program političkih činilaca u Srbiji, jer mržnja prema LGBT zajednici koju Dveri konstantno promovišu i nameću doprinosi povećanju nasilja i govoru mržnje koji je, kako vidimo eskalirao i na zidovima Beograda, a sve povodom predstojećeg EuroPride-a u septembru”, ukazuju iz GLIC-a.

ČITAJTE:  Održan protest zbog napada na pripadnike LGBT zajednice

Jedna potpsinica ističe da su Dveri fašistička organizacija, dok druga kaže da “homofobe što hitnije treba zabraniti”.

Da su Dveri “sramota za Srbiju jer šire mržnju i prema drugim narodima i veroispovestima a ne samo prema LGBT populaciji”, smatra jedan potpisnik, dok drugi tvrdi da se Dveri fašisti i da ih zato treba zabraniti.

“Ovaj pokret je zlo za čovečanstvo!”; “Politikom treba da se bave ljudi kojima je cilj da svim članovima društva poboljšaju životni standard”; “Jer LGBT populacija zaslužuje državu gde mogu živeti sa istim pravima kao i svi drugi građani”; “Želim ravnopravnost u mojoj državi”, navode neki od potpsinika peticije.

Jedna potpsinica iz Beograda napisala je da želi zabranu Dveri na sto godina “zbog mog Srđana”.

ČITAJTE:  NE PROPUSTITE! Beogradska premijera predstave "Major i Helena"

“Podrška LGBT+ zajednici u Srbiji. Dveri su ekstremistička stranka, bez značajneg uspeha na izborima i bez značajnog uticaja na unutrašnju politiku ove države. Bez obzira, njihovi članovi, bivši i sadašnji, kao i funkcioneri stranke redovno izražavaju svoje ekstremističke stavove i kult smrti. NJihov program kao da se bavi isključivo oduzimanjem tuđih prava, da li na postojanje ili raspologanje sopstvenim telom ili pravom na identitet. Sve to bez posledica i osude”, istakla je jedna potpisnica peticije iz Obrenovca.

Izvor: Danas

Potpišite peticiju za zabranu Srpskog pokreta Dveri >>>


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.