Zašto je važno da brendovi podržavaju Pride inicijative


Ova godina je toliko turbulentna da smo kolektivno, u svetlu svega što nas je dočekalo sa proglašenjem pandemije i iz korena promenjenim poimanjem okupljanja, nekako potpuno zaboravili kako je jun mesec internacionalno posvećen Prideu, u svim njegovim bojama i nijansama.

S tim u vezi – koliko ste puta čuli kako neko iz vašeg okruženja biva razočaran otkazivanjem omiljenog letnjeg festivala ali recimo nimalo zabrinut što se ne zna da li, kada i u kom obimu će biti proslavljen Pride? I to više nije pitanje toga da li ga posmatrate kao slavlje ili provokaciju – a nadam se da je u vašem slučaju ovo prvo u pitanju inače ne znam što biste čitali ovaj tekst.

ČITAJTE:  Tajland sve bliži legalizovanju istopolnih brakova

Razmišljajući o svemu tome, krenuo sam da istražujem kako stoje stvari u svetu – primera radi, da li neki od velikih modnih i streetwear brendova koji su prethodnih godina bili prominentni u svojoj podršci Pride inicijativama kroz kapsula kolekcije nastavljaju u tom tonu i ove godine? Istini za volju, shvatio sam da od mnogih velikih igrača na tržištu na ovu temu nema ni traga ni glasa – što me je rastužilo jer čini da pomislim kako su više bili zainteresovani za Pride publicitet nego za Pride agendu.

Ipak, iako možda nije sve u duginim bojama, ipak nije ni tako crno. Converse je jedan od brendova koji je ove godine glasniji nego ikad sa svojom Pride kampanjom.

ČITAJTE:  Više hiljada ljudi na gej paradi u Zagrebu

Sa idejom da na sve različitosti u LGBTQIA+ zajednici treba gledati sa puno radoznalosti i poštovanja oni su svoju kolekciju posvetili interpretaciji “More Color, More Pride” zastave koju je 2017. konceptualizovala Amber Hikes, aktivista za ljudska prava zato što je svaka nova boja podjednako važna. “Šireći granice sopstvenog shvatanja i prihvatanja, u ovom slučaju Pridea, dajemo više prostora svima oko sebe da se izraze,” kaže ona o najinkluzivnijoj varijanti zastave u duginim bojama koju smo do sada imali prilike da vidimo.

Posebno me je obradovalo što sam u globalnim Converse vizualima i videima prepoznao i jedno lepo lice sa ovih prostora. Reč je o Jelisaveti Ivković koju na Instagramu možete naći pod @kosmicka.prasina i koja je u ekipu upala preko Converse_X_ o kome često pišemo u NOIZZu.

ČITAJTE:  Kako su “majmunske boginje” opet probudile homofobiju

Kolekcija stiže danas i kod nas, a mene ostavlja samo sa još jednom slatkom dilemom za kraj: da li nositi Pride patike odmah ili čekati da se prvo zakaže Pride? A kao sa svim u životu, ne postoji bolji trenutak od sadašnjeg za hrabre korake.

Samo bih voleo da to sledeće godine shvati još više modnih marki koje se inače busaju u prsa svojim diverzitetom.

Izvor: Noizz.rs
Piše: Ivan Radojčić


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.