Zašto je važan Prajd: Korak ka društvu gde će se svakog dana šetati slobodno


Grupa “Izađi” iz Novog Sada, tokom nedelje ponosa organizovala je međunarodni seminar o omladinskom radu sa LGBTIQ+ osobama. Poslednjeg dana, seminar je posetila i ekipa N1, gde je sa omladinskim aktivistima iz više evropskih zemalja razgovarala o tome zbog čega je održavanje parade ponosa važno za unapređenje položaja LGBTIQ+ populacije, ali i o tome kako mladi iz drugih zemalja vide položaj te populacije u Srbiji.

Jedan dan u godini kad mogu ponosno i bez straha da prošetaju pod zastavom duginih boja – pa opet i dalje ima onih koji postavljaju pitanje – zbog čega moraju da šetaju?

„Mislim da je gej prajd izuzetno važan za vidljivost populacije, da se javnosti pokaže da LGBTIQ+ ljudi postoje“, kaže Radžab.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

„To je jedan dan u godini kada možemo da budemo potpuno slobodni, da se volimo, da se grlimo, i da budemo baš kao i svi drugi“, kaže Ivan.

Radžab je iz Azerbejdžana, Ivan je na seminar u Novi Sad stigao iz Severne Makedonije.

„Želeo sam da dođem ovde da se povežem sa LGBT prijateljima iz Srbije, jer to je za nas na Balkanu gde smo toliko diskriminisani jako važno, da se povežemo, razgovaramo i shvatimo kako možemo da poboljšamo naš položaj“, kaže Ivan.

Situacija u Hrvatskoj je, čini joj se, ipak nešto bolja, priča nam Izabela, Italijanka koja već dve godine živi u Zagrebu.

„Osećamo se bezbednije posebno otkako se politički spektar pomerio u levo od kako je Tomašević postao gradonačelnik. Ono što sam čula od lokalaca ovde je da u Srbiji nije baš takva atmosfera“, kaže Izabela.

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

„Mnoge LGBTIQ+ osobe ovde se i dalje ne osećaju bezbedno, ne osećaju se bezbedno da govore o sebi, posebno u krugu svojih porodica. Plaše se i osude drugih ljudi, neki se plaše čak i da hodaju ulicom, mnogi prosto nisu opušteni“, kaže Aleksandra iz Italije.

U subotu će svi zajedno prošetati ulicama Beograda – znaju kažu da je svaki korak, korak napred ka društvu u kom će svakoga dana živeti slobodno i bez straha.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.