Zaštitnik građana traži obuku za nastavnike o LGBT pitanjima


Zaštitnik građana je, povodom postupka pokrenutog posle saznanja iz medija da su srednjoškolci u Leskovcu protestvovali zbog najave Parade ponosa u tom gradu, ukazao je pre dva dana Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da treba da obezbedi obuke za zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama o pristupu sadržajima koji se odnose na LGBTI zajednicu.

„Smatramo da je od izuzetog značaja da se sprovede edukacija u cilju razvijanja tolerancije i podizanja svesti zainteresovanih aktera u sistemu obrazovanja i vaspitanja o pravima LGBTI osoba i želimo da pružimo podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u ovom procesu“, naveo je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je posle informacija iz medija da je grupa od oko 200 srednjoškolaca u Leskovcu u martu 2020. godine protestvovala zbog najave da će se u tom gradu održati Parada ponosa, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada resornog ministarstva.

ČITAJTE:  Policajci vršili torturu i seksualno zlostavljanje dve LGBT osobe u Beogradu

Ministarstvo je obavestilo Zaštitnika građana da je zatražilo od svih srednjih škola u Leskovcu da utvrde da li su njihovi učenici učestvovali u protestu i da pokrenu vaspitno-disciplinske postupke protiv njih, nakon čega su u tri škole došli do saznanja da su njihovi učenici izostali sa nastave.

Nadležno ministarstvo je školama skrenulo pažnju da su u obavezi da obaveste nadležni centar za socijalni rad i policiju nakon što se utvrdi učešće pojedinih učenika u protestu, a protiv učenika koji su učestvovali u protestu pokrenute su zakonske procedure, navelo je resorno ministarstvo u odgovoru Zaštitniku građana.

Na martovskom anti-gay protest u Leskovcu učestvovalo je više stotina srednjoškolaca i navijača, a pretučeni su i vređani novinari koji su pratili ovaj skup. Napadač na novinara juGmedie je tada uhapšen, ali kasnije pušten na slobodu.

ČITAJTE:  Nepoznati mladić fizički nasrnuo na obezbeđenje „Prajd info centra“

Izvor: Jugmedia.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.