Zakon o istopolnim zajednicama najverovatnije do posle izbora


Iako je najavljivano da će Srbija dobiti Zakon o istopolnim zajednicama, to se još nije dogodilo.

Rad na nacrtu je odavno završen, ali je procedura već neko vreme u zastoju.

I dok iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava kažu da je njihov deo posla završen, aktivisti za Euronews Srbija navode da je pitanje zakona postalo političko.

Taj nacrt je pre više meseci dobio “zeleno svetlo” Saveta Evrope, a Goran Miletić, direktor organizacije “Civil Rights Defenders” kaže za Euronews Srbija da je važno da on bude usvojen zbog svih građana Srbije koji će ga i koristiti.

Ipak, šta je tačno zakočilo proceduru – brojna su nagađanja. Direktor “Beograd prajda” Marko Mihailović navodi da se priča zaustavila u maju kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je ovaj zakon protivustavan i da ga neće potpisati.

ČITAJTE:  Parade ponosa ove godine neće biti u Tel Avivu

Miletić je inače u okviru Radne grupe radio na pripremi tog zakona i, kako kaže, reč je o tehničkim stvarima. Nacrt je prošao i kroz ruke eksperata iz Saveta Evrope, ali je od tada, kako su ranije ocenili iz Gej lezbijskog info centra (GLIC) “zaglavio u nekoj fioci”.

“Ono gde se priča prilično zaustavlja bilo je 1. maja kada je predsednik rekao da je ovaj zakon protivustavan i da ga neće potpisati. Naravno da je to jedna potpuna neistina, zakon nije protivustavan. Ono što mi nezvanično čujemo od strane određenih ljudi iz vlasti je da će ovaj zakon biti jedna od prvih tačaka koji će se usvojiti posle izbora u aprilu”, rekao je Mihailović za Euronews Srbija.

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

Kako je on rekao, u periodu od februara do decembra usvojeno je više od 100 najrazličitijih zakona, te dodaje da je jasno da je reč o političkom pitanju kojim se “stalno koketira”.

Miletić smatra da je u pitanju politička volja i da da se čini da je sve ostvaljeno za period posle aprila, kada se formira vlada.

“Pretpostavljam da će se to usvojiti pre Evroprajda, sredinom septembra i deluje mi da će tu biti nekih pitanja od strane međunarodne zajednice zašto se to odugovlači bez potrebe. Deluje mi da će se to desiti tada, ali teško je predvideti jer ne znamo ni kako će vlada da izgleda, a kamoli nešto drugo. Zakon jeste završen, nema ništa dodatno što treba da se uradi”, istakao je on.

ČITAJTE:  U Grčkoj sklopljen prvi brak između dva muškarca

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je nedavno da je taj zakon potrebno usvojiti u da se godinama o tome govori. Inače, kako je rekao Marko Mihailović, ovo pitanje je Crna Gora regulisala prošle godine, Slovenija i Hrvatska odavno, a Severna Makedonija kreće u taj proces.

Izvor: EuroNews


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.