Za tri dana 4.000 potpisa za istopolna partnerstva


Peticiju za usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu u Srbiji za samo tri dana potpisalo je nešto više od 4.000 ljudi.

Ovu peticiju pokrenuo je Beograd Prajd jer, kako su objasnili, pripadnice i pripadnici LGBT+ zajednice nemaju jednaka prava kao ostale građanke i građani Srbije – ne mogu da uživaju prava, obaveze i zaštitu koji proizlaze iz zakonskog uređenja odnosa između partnera.

Beograd Prajd poziva građane i građanke da podrže peticiju da bi zajednica istopolnih partnera/ki bila prepoznata i priznata zakonom, da se primenjuju propisi o podeli imovine ako ta zajednica prestane da postoji i da istopolni partner/ka može da nasledi svog partnera/ku pod istim uslovima kao i bračni drug.

Takođe, LGBT+ zajednica traži da istopolni partner/ka ima pravo nasleđivanja penzije u slučaju smrti partnera/ke, da se istopolni partnerima/kama omogući uživanje prava na zaštitu od nasilja u porodici, da u slučaju bolesti jednog partnera drugi partner ima pravo da bude obavešten o njegovoj bolesti, toku lečenja i drugim činjenicama koje se tiču zdravstvenog stanja, da istopolni partneri/ke mogu jedni druge posetiti u zatvoru, kao i da istopolni partner/ka ima pravo da preuzme telo svog/je partnera/ke i sahrani ga/je.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda, objašnjava za Danas da organizacije civilnog društva već godinama zahtevaju usvajanje zakona o registrovanim partnerstvima.

– Mislimo da je posle 15 godina čekanja vreme za usvajanje ovog zakona, budući da je to međunarodna obaveza Srbije još od 2015. godine. U prvih 12 sati, peticiju je potpisalo više od 2,000 građana što govori da podrška i nije tako mala kako se često misli. U porukama koje građani ostavljaju uz potpisanu peticiju vidi se razumevanje za probleme sa kojima se suočavamo zbog toga što ovaj zakon ne postoji. Građani razumeju praktične probleme u vezi nasledstva, imovine, zdravstvene zaštite, posete u bolnicama i slično – ukazuje Miletić.

ČITAJTE:  Otac i ujak brutalno pretukli dečaka jer je gej

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da zakon zavisi od predsednika Srbije, „budući da sada neće biti vlade koja će zavisiti od volje više partija“.

– Međutim, stav predsednika i Srpske napredne stranke po ovom pitanju je i više nego nejasan. Budući da je u sporazumu potpisanom u Vašingtonu, Srbija preuzela obavezuju da zahteva dekriminalizaciju homoseksualnosti u zemljama koje proganjaju LGBT zajednicu, logično je da zakon u Srbiji konačno prepozna zajednicu osoba života istog pola – ističe Goran Miletić.

Procenjuje se da oko deset odsto pripadnika svake države, pa tako i Srbije pripada LGBT+ zajednici.

Nacrt zakona napisan još 2010. godine

„Nacrt zakona o registrovanim istopolnim zajednicama sastavilo je još 2010. više organizacija civilnog društva i predat je nadležnim organima na razmatranje i usvajanje. Ovaj nacrt ne predviđa mogućnost da osobe istog pola stupe u brak, jer je brak između pripadnika istog pola zabranjen Ustavom. Ovim zakonom je predviđeno da registrovani partneri uživaju sva zakonom određena prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja kao i partneri u bračnoj i/ili vanbračnoj zajednici“, ukazuju iz Beograd Prajda.

Peticiju možete potpisati na sledećem linku >>>

ČITAJTE:  Psihološkinja Jelena Zulević o nebinarnim osobama

Izvor: Danas
Piše: Jelena Diković


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.