Za mesec dana počinje Merlinka festival


Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ održaće se od 6. do 9. decembra u svim salama Doma omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Argentine, Perua, Brazila, Kenije, Izraela, Irana, Indije, Burme, Tajvana, Kine, Australije… Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala, Međunarodnog festivala u Torontu i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta . Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

ČITAJTE:  „Smalltown Boy” kao kvir himna koja dominira TikTokom

Radnja filma govori o poslednjim godinama života Oskara Vajlda, vremenu provedenom u zatvoru nakon što je optužen za homoseksualnost, kao i preseljenje u Francusku nakon puštanja na slobodu.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužena pevačica Bojana Stamenov.

Po prvi put ove godine Merlinka festival se održava u svim salama Doma omladine Beograda, sa paralelnim projekcijama u Velikoj sali, Amerikani i Klubiću. Iz programa izdvajamo:

Možete li mi ikada oprostiti?
(r. Marielle Heller)

Kada Li Izrael ne uspe da podiđe trenutnim ukusima, ona pretvara svoju umetnost u prevaru. Adaptacija memoara Can You Ever Forgive Me?, istinita priča o najprodavanijem biografu poznatih koju glumi Melissa McCarthy.

Vita i Virdžinija
(r. Chanya Button)

Fascinantna istinita priča o ljubavnoj aferi između popularne autorke Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf.

ČITAJTE:  Janko Veselinović je o gej muškarcima pisao čak pre 130 godina

Nož + srce
(r. Iann Gonzalez)

Sa Kanskog festivala stiže horor triler o producentkinji trećerazrednih gej porno filmova koju glumi Vanessa Paradis. Ona pokušava da očara svoju bivšu ljubavnicu snimajući ambiciozni film, ali…

Scotty i tajna istorija Holivuda
(r. Matt Tyrnauer)

Scotty Bowers je legenda Holivuda čiji memoari prate decenije koje je proveo ispunjavajući seksualne želje holivudskih zvezda.

Naslednice
(r. Marcelo Martinessi)

Dobitnik Srebrnog medveda u Berlinu prati Chelu i Chikuitu, obe poreklom iz bogatih porodica koje se suočavaju sa lošom finansijskom situacijom i gubljenjem socijalnog statusa.

Merlinka
(r. Martín Rodríguez Redondo)

Markos je 17-godišnji mladić sa sela koji otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju. Lokalni mladići su ga prozvali Merlinka i svakodnevno ga maltretiraju.

Rafiki
(r. Wanuri Kahiu)

ČITAJTE:  Rok Hadson: Apolon starog Holivuda

Dobre kenijske devojke postaju dobre kenijske žene, ali Kena i Ziki traže nešto više. Kada ljubav procveta između njih, dve devojke će biti primorane da biraju između sreće i sigurnosti. Film je bio zabranjen u Keniji.

Među ljudima: Život i gluma
(r. Želimir Žilnik)

Video prikazuje sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao “protagonisti”, pomešani sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova.

„Merlinka“ festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. Nastao je sa ciljem da očuva sećanje na Vjerana Miladinovića Merlinku i promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Više informacija na www.merlinka.com


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.