Vuković: Napadače na LGBT osobe poslati u LGBT organizaciju da volontiraju

Jovana Vuković, aktivistkinja organizacije “Jednakost”, smatra da bi napadači na Iliju Vučevića u jednoj beogradskoj piceriji umesto zatvorske kazne trebalo da budu “kažnjeni” obavezom tromesečnog volontiranja u nekoj LGBT organizaciji, gde bi svakodnevno sretali LGBT osobe i imali priliku da se upoznaju s njima.

Ilija Vučević napadnut je dok je s prijateljem kupovao picu u jednom beogradskom fast-food objektu, a napadači su pomislili da je homoseksualac zbog ljubičaste torbe za psa koju je nosio sa sobom. Za manje od 24 sata muškarci koji su Vučevića napali, pronađeni su i kažnjeni, ali samo uslovno iako su obojica bila optužena za zločin iz mržnje.

I dok su mnogi aktivisti osudili uslovnu kaznu, gošća Novog dana, Jovana Vuković aktivistkinja organizacije “Jednakost”, ne deli tu vrstu nezadovoljstva.

“Ne mislim da bi iskustvo zatvora promenilo ove mlade ljude, niti bi im promenilo stavove. Mene više brine selektivno delovanje tužilaštva”, istakla je Vuković.

Ona dodaje da kazne jesu važne, ali da je važnije da postoji izvesnost u kažnjavanju, a da bi buduće počinioce moglo da odvrati do da znaju da će odgovarati.

Govoreći šta bi moglo da promeni ljude koji su spremni da napadnu nekoga zbog seksualne orijenacije, ona kaže da bi umesto uslovne kazne, to mogla da budu tri meseca volontiraju u organizaciji “Da se zna”, gde bi napadači imali prilike da upozaju LGBT.

“Ta vrsta bliskog kontakta bi bila blagotvornija”, napominje Vuković.

Dragoslava Barzut, aktivistkinja udruženja “Da se zna”, rekla je u Novom danu da ne bi volela da joj u organizaciju kao volonteri dođu napadači, ističući da joj je bezbednost najbitinija.

Ona, međutim, pita zašto se sporazum o priznanju krivice nudi osobama koje nanoste teške povrede zbog seksualne orijentacije.

“U situaciji kada je čista kao ova, država mora da pošalje poruku da se takvi slučajevi neće tolerisati i neće biti blage kaznene politike”, ističe Barzut.

Ona podseća da je napad na Iliju Vučevića 44. zločin iz mržnje ove godine, 22. na pripadnike LGBT zajednice. Kao najveći izazov vidi govor mržnje i kako ga učiniti kažnjivim.

“Poverenica je na osnovu naših pritužbi podigla dve krivične prijave zbog govora mršnje, nijedna nije procesuirana. Tužilaštvo nije podiglo optužnice. Jedan je bio govor mržnje Bore Đorđevića koji je izjavio treba pobiti, što je poverenica kvalifikovala kao govor mržnje. To su slučajevi koji su različiti u odnosu na ovaj slučaj”, objasnila je Barzut.

Izvor: N1info

One comment

  1. Ne treba ih nigde slati, samo im treba naplatiti takvu novcanu kaznu da ce godinama morati da rade ne bi li je otplatili. To je jezik koji ce odmah razumeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.