Vlasti Republike Srpske moraju da odgovaraju zbog napada u Banjaluci


Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da policija prošlog vikenda u Banjaluci nije intervenisala posle napada nasilnika na aktiviste LGBT zajednice, zbog čega se vlasti tog entiteta moraju pozvati na odgovornost.

Moraju se efikasno istražiti navodi da policija nije intervenisala kada su u Banjaluci nasilnici napali učesnike LGBT grupe i pretili im, i, ako se te tvrdnje potvrde, “vlasti se moraju pozvati na odgovornost”, kazala je Mijatović za regionalnu televiziju N1.

Ona je navela da je “veoma opasno” to što se prošlog vikenda desilo u Banjaluci i da je to “primer potpunog kršenja ljudskih prava i ponižavanja mladih ljudi”.

“S obzirom na nereagovanje policije, odgovornost je jasna: ona je na institucijama RS”, naglasila je Mijatović.

ČITAJTE:  Otvorena prva sigurna kuća za LGBTQ+ osobe u BiH

Ukazala je da se “ne možete busati u prsa i govoriti da hoćete u EU i očekivati fondove EU, a dopuštati situacije kao… u Banjaluci”.

“I to nije jedina takva, ali je to stvar za koju su svi čuli – do Brisela, Beča, Strazbura”, naglasila je Mijatović.

Huligani su prošlog vikenda napali aktiviste “Bh. povorke ponosa” i novinare, a policija nije intervenisala, već je napadnutim osobama saopštila da im ne može garantovati bezbednost, posle čega su te osobe napustile Republiku Srpsku.

“Bh. povorka ponosa” je najavila krivične prijave protiv predsednika RS Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, smatrajući ih direktnim inspiratorima napada na aktiviste.

Govoreći o nameri vlasti u RS da zakonski ponovo kriminalizuju klevetu i uvredu, Mijatović je ocenila da je to suprotno od onoga što BiH treba da uradi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije da bi napredovala ka evropskim integracijama.

ČITAJTE:  Dokle više netrpljivost prema drugačijima?

“Onaj ko ne može da istrpi kritiku, ne treba ni ulaziti u politiku”, naglasila je Mijatović.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.