Vlada Republike Srpske briše „rodni identitet“ iz Krivičnog zakonika


Banjaluka, Republika Srpska – Vlada Republike Srpske izbrisala je pojam „rodni identitet“ iz utvrđenog nacrta zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Kako je saopšteno nakon sednice Vlade RS održane u Banjaluci 4. jula, zakon je menjan da bi se uskladio „sa odredbama Ustava RS“ koji ne pominje ovaj pojam, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rodni identitet podrazumeva lični osećaj vlastitog roda. Odnosi se na subjektivni doživljaj sebe, bilo kao žene ili muškarca, ili nečeg drugog.

„Ustav RS propisuje da su građani RS ravnopravni u slobodama, pravima i dužnostima, jednaki su pred zakonom i uživaju istu pravnu zaštitu bez obzira na rasu, pol, jezik, nacionalnu pripadnost, veroispovijest, socijalno poreklo, rođenje, obrazovanje, imovno stanje, političko i drugo uverenje, društveni položaj ili drugo lično svojstvo“, navodi se u saopštenju.

ČITAJTE:  U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi"

U izmenjenom Zakoniku, čiji Nacrt je ranije objavljen na sajtu entitetskog Ministarstva pravde, navedeno je da se briše pojam „rodni identitet“ i na nekoliko mesta menja pojmom „drugo lično svojstvo“.

Trenutni Krivični zakonik Republike Srpske navodi da je krivično delo iz mržnje, između ostalog, ono koje je počinjeno zbog „rodnog identiteta nekog lica“.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.