Vivijen Li volela muške prostitutke, ali i afere sa ženama


Ulogom Skarlet O’Hare, Vivijen Li upisala se na listu najpoznatijih filmskih glumica svih vremena, ali i njen privatni život mogao bi bez problema da parira nekom holivudskom scenariju. Patila je od bipolarnog poremećaja, volela je muške prostitutke i imala afere sa ženama.

Vivijen Li rođena je 5. novembra 1913. kao Vivijen Meri Hartli u indijskom gradu Dardžilingu tokom vojne službe svog oca u indijskoj konjici. Nakon povratka u Veliku Britaniju, krenula je u školu u samostanu, gde je počela da glumi u školskim predstavama, a kasnije upisuje Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti u Londonu.

Ubrzo odlučuje da prekine studije zbog braka sa trinaest godina starijim advokatom Herbertom Li Holmanom, kome se nije svidela ideja da se njegova supruga bavi glumom.

Ipak, mlada Vivijen nije bila zadovoljna isključivo ulogom uzorne domaćice, pa je uz pomoć prijatelja polako počela da se probija u filmskom svetu. Unajmila je agenta, promenila ime u Vivijen Li i počela da nastupa u pozorištu, a nešto kasnije počela da se pojavljuje i u filmovima.

Bipolarni poremećaj nije ju sprečio da dobije što želi

ČITAJTE:  SAD dobile gej predsedničkog kandidata

Činjenica da je u braku, nije je omela u naumi da se upusti u avanturu sa partnerom iz filma “Vatra iznad Engleske”, Lorensom Olivijeom, a sredinom 1937.godine, napušta muža i počinje da živi sa ljubavnikom.

Reputacija veoma teške i zahtevne osobe pratila je od samih početaka karijere. Često se svađala sa režiserima i kolegama, a takvo ponašanje je bilo posledica bipolarnog poremećaja od kojeg je patila. Nakon što je pročitala roman “Prohujalo sa vihorom”, imala jasan cilj, želela je da dobije ulogu u holivudskom filmu koji se snimao na po knjizi. Naredila je agentu da je ubaci na spisak kandidatkinja.

Rođena za ulogu Skarlet O’Hare

U to vreme Olivije je otputovao u Ameriku na snimanje “Orkanskih visova”, a Vivijen mu se pridružila kako bi mu bila bliže, ali i kako bi dobila toliko željenu ulogu. Na njenu sreću, probno snimanje pokazalo je da je kao stvorena za ulogu čuvene Skarlet O’Hare.

Njen težak karakter, koji su mnogi pripisivali spomenutom bipolarnom poremećaju, bio je uzrok problema na snimanju, pa je tako glumica svojevremeno svom partneru Klark Gejblu rekla da mu smrdi iz usta i da je jedva snimila scenu ljubljenja. Bez obzira na sve, “Prohujalo sa vihorom” našao se na spisku filmskih klasika i lansirao je Vivijen među najveće filmske zvezde.

ČITAJTE:  Autovao se niški glumac Uroš Milojević

Za ulogu u tom filmu 1940. godine nagrađena je svojim prvim Oskarom.

Presudila joj tuberkuloza

Za vreme Drugog svetskog rata bezuspešno je pokušavala da se probije na Brodveju, a 1943. godine neko vreme je provela bodreći vojnike na afričkom bojištu, gde je obolela od tuberkuloze. Četrdesetih joj se zdravlje veoma pogoršalo, patila je od čestih nervnih slomova, a filmovi iz tog razdoblja, nisu postigli zapažen uspeh.

Jedina svetla tačka u tom relativno mračnom periodu karijere bila je uloga u filmu “Tramvaj zvani čežnja”, za koji je 1952. nagrađena drugim Oskarom. Nakon iscrpljujuće australijske turneje, brak vivijen i Olivijea ušao je u krizu, a razveli su se 1960. godine. Dve godine ranije počela je vezu sa glumcem Džekom Merivalom s kojim je živela u Londonu do smrti od tuberkuloze 8. julqa 1967. godine.

Tamna strana “čedne Skarlet”

ČITAJTE:  Ruska izdavačka kuća cenzurisala knjigu o Pazoliniju

Nekoliko decenija kasnije svetlo dana ugledala je knjiga “Damn You, Scarlet O’Hara”, čiji su autori glumičin prijatelj Darvin Porter i Olivijeov asistent Roj Mosli. U knjizi je dvostruka oskarovka opisana kao “teška nimfomanka i biseksualka”. Naime, Vivijen je navodno bila zavisna od flerta, a Olivijea je obožavala psihički da muči prevarama. Bila je u vezi sa glumicom Izabelom Džens posle koje je imala još dve relativno ozbiljne veze sa ženama.

Fetiš – muške prostitutke

Ipak, jedna stvar koja je njenog supruga dovodila do ludila bila je njena opsesija seksom sa mladim muškarcima. Šuška se da je muške prostitutke skupljala u bordelu “Scotty’s” u Los Anđelesu, a njihovu diskreciju plaćala nakitom i deonicama.

Takođe, zbog mladića sa ulice oskarovka je navodno bila izbačena iz jednog italijanskog hotela, jer ih je dovodila previše i remetila mir gostiju hotela. Isto tako, autori tvrde da je njen brak sa Lorensom Olivijeom bio lažan.Oboje su bili neverni, a Vivijen je ne tako retko opravdavala svoje avanture bipolarnim poremećajem od kog je patila.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.