Više pažnje posvetiti LGBT i drugim ugroženim grupama

Gej lezbejski info centar (GLIC) i Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS su povodom 27. juna, Dana ponosa, saopštili da su ranjive društvene grupe, poput LGBT+ zajednice, značajno češće od drugih izložene diskriminaciji, nasilju i zlostavljanju.

Te organizacije su apelovale na nadležne institucije i poslodavce, da, uprkos zdravstvenim, ekonomskim i drugim izazovima usled pandemije korona virusa, više pažnje posvete zaštiti prava LGBT+ osoba i drugih ugroženih grupa poput osoba sa invaliditetom, starijih, osoba koje žive sa HIV-om, kao i najsiromašnijih.

GLIC i IDEAS navode da nepriznata uloga LGBT+ partnera u domaćem zakonodavstvu i otežan pristup zdravstvenim uslugama predstavljaju još neke od specifičnih problema koji se, posebno u vreme krize, reflektuju na kvalitet života LGBT+ osoba.

„Upozoravamo da pandemija COVID-19 može dovesti i do porasta porodičnog nasilja i zlostavljanja LGBT+ osoba, naročito mladih, zbog dužeg boravka u kući sa članovima porodice koji ne prihvataju njihovo seksualno opredeljenje ili rodni identitet… Još jedan od problema, posebno u vreme pandemije COVID-19 jeste otežan pristup tržištu rada, dok je glavni egzistencijalni rizik gubitak posla s obzirom da veliki broj LGBT+ osoba radi i u neformalnom sektoru ili na privremenim ugovorima“, dodaje se u saopštenju.

Organizacije civilnog društva podsećaju da su neposredno pre početka epidemije sproveli istraživanje, koje ukazuje da je nasilje u vrhu liste problema sa kojima se LGBTI+ osobe svakodnevno suočavaju, te je čak 59 odsto ispitanih navelo da je u poslednjih godinu dana bilo izloženo nekom obliku nasilja od emocionalnog, koje je najučestalije, do fizičkog.

Izvor: Danas

ČITAJTE:  Poljska: Suđenje aktivistkinjama zbog Bogorodice u duginim bojama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.