Velika podrška istopolnim brakovima u Izraelu


Rezultati ispitivanja javnog mnjenja objavljeni pred današnju Paradu ponosa u Tel Avivu pokazuju da 79 procenata Jevreja u Izraelu podržava priznavanje istopolnih brakova ili zajednica gej parova.

Ovi najnoviji podaci su odraz široke podrške nekoj vrsti državnog priznanja zajednice homoseksualnih parova. Ta podrška raste tokom poslednje decenije.

Anketiranima je postavljeno pitanje: Da li mislite da li bi parovima istog pola trebalo da bude dozvoljeno da venčaju ili da imaju civilne zajednice u Izraelu.

Iznenađenje je da jasna većina religioznih građana podržava takve zajednice sa 47 za i 43 protiv.

Ispitivanje takođe pokazuje veliku podršku među glasačima svake jevrejske političke partije u Knesetu-parlamentu, osim ultraortodoksnih partija, Ujedinjena Tora judaizam i Šas, uključujući i pristalice ultradesnog Jevrejskog doma sa 65 procenata za i 35 protiv.

ČITAJTE:  Vatikan: Operacija promene pola je teška povreda ljudskog dostojanstva

Podrška istopolnom braku i zajednici izuzetno je visoka među glasačima koalicionih partija, 84 procenata glasača konzervativnog Likuda, 83 posto glasača nacionalistčke partije Jisral bejtenu (Izrael naš dom) i 90 procenata glasača partije centra Kulanu izjasnilo se za takve zajednice. Među glasačima opozicionih partija, Cionističke unije levog centra i levičarskog Mereca, podrška je stoprocentna.

Godine 2009. samo mala većina od 53 procenata Jevreja u Izraelu podržavala je gej brakove i zajednice. Direktor organizacije Hiduš koja se zalaže za verski pluralizam, rabin Uri Regev, kritikovao je propust vlade da primeni istopolne brakove i zajednice, imajući u vidu veliku podršku javnosti. On je rekao da se jaz između želje javnosti i vladine politike produbljuje.

ČITAJTE:  Grčka legalizovala istopolne brakove: Parovi će moći i da usvajaju decu

“Dok je jevrejska javnost sve otvorenija i podržava ostvarenje individulanih sloboda u duhu izraelske Deklaracije o nezavisnosti, koja obećava slobodu religije i savesti za sve, izraelska vladajuća koalicija se ulaguje ultraortodoksnim partijama”, rekao je Regev, kako prenose izraelski mediji.

Prema podacima organizacije Hiduš, u Izraelu ima 284.000 gej ljudi koji ne mogu da se venčaju jer u zemlji nema civilnog braka niti se priznaje gej brak.

Telavivska parada počinje u podne po lokalnom vremenu i očekuje se da će u njoj učestvovati oko 200.000 ljudi, a među njima 30.000 turista, koji su došli baš zbog tog događaja. Održaće se pod jakom bezbednošću jer je stotine policajaca, graničara i dobrovoljaca raspoređeno duž puta kojim idu učesnici kako bi se održao red i mir.

ČITAJTE:  Premijer Grčke i 175 poslanika isključeni iz crkve zbog zakona

Ove godine u fokusu parade je biseksulana zajednica pod motom Let it Be.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.