Velika Britanija: Civilno partnerstvo i za heteroseksualne parove


Civlno parnetnerstvo sada je dostupno i heteroseksualnim parovima, saopštila je vlada Velika Britanije.

Heteroseksualni parovi u Engleskoj i Velsu moći će da odlučuju o tome da li će stupiti u brak ili zaključiti civilno partnerstvo, saopštila je premijerka Velike Britanije Tereza Mej.

Zvaničnici kažu da će promena zakona omogućiti veću sigurnost nevenčanim parovima i njihovim porodicama.

Do sada su samo homoseksualni parovi mogli da biraju iizmeđu braka i civilnog partnerstva.

Ipak, u junu ove godine saopšteno je da takava pravila krše evropski zakon.

Vrhovni sud Velike Britanije jednoglasno je doneo odluku u korist tridesetsedmogodišnje Rebeke Stejn i četrdesetjednogodišnjeg Čarlsa Kejdena iz Londona koji su započeli borbu sa sistemom kako bi im bilo dozvoljeno da umesto braka sklope civilno partnerstvo.

Sud je tada zaključio da Zakon o civilnom partnerstvu iz 2004. godine koji se odnosi samo na homoseksualne parove, nije u saglasnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Čarls i Rebeka su četiri godine vodili bitku kako bi uticali na promenu zakona. Više od 130 hiljada ljudi potpisalo je peticiju i podržalo uvođenje civilnog parterstva za sve.

“Želimo da odgajamo decu kao jednaki partneri i smatramo da je civilno parnterstvo kao moderna i jednaka institucija pravi način da to ostvarimo”, kažu.

Škotska vlada započela je konsultacije o mogućim novim pravilima koja bi sklapanje civilnog partnerstva omogućila i heteroseksualnim parovima.

U Velikoj Britaniji zajedno živi i deli troškove više od 3,3 miliona nevenčanih parova. Polovina njih ima decu, saopštila je vlada.

Ovi parovi nemaju jednaku pravnu zaštitu koju uživaju venčani parovi i homosekualni parovi u civilnom partnerstvu.

Premijerka Mej izjavila je da nova pravila svim parovima daju jednake mogućnosti.

“Promena zakona štiti interese heteroseksualnih parova koji žele da se obavežu na zajednički život ali ne žele brak”, rekla je Mej.

ČITAJTE:  Turizam i LGBT prava: Kako putuju gej parovi iz Srbije

Mej je istakla da je pravo na izbor sada dostupno svima.

“Sada kada je civilno partnersvo dostupno i homosekualnim i heteroseksualnim parovima, svi imaju pravo na izbor”, rekla je.

Prava, brak i civilno partnerstvo
Vlada je saopštila da su u toku konsultacije u vezi sa “tehničkim detaljima” koji se odnose, između ostalog, na penzije i Zakon o porodici.

Ministarka za jednakost Peni Mordant obećala je da će se promena zakona desiti “što je pre moguće”.

Vlada je objavila i da nevenčani parovi u dugim vezama uglavnom smatraju da imaju ista prava kao i parovi koji su braku.

Međutim, za razliku od parova u braku ili civilnom partnerstvu, oni, između ostalog, nemaju prava na poreske olakšice niti pravo da naslede imovinu nakon smrti partnera.

Izvor: BBC News na srpskom


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.