Vatikan objasnio papine izjave o istospolnim brakovima


Vatikan je, u pismu poslanom ambasadorima, rekao kako su izjave pape Franje o istospolnim brakovima u nedavnom dokumentarcu izvučene iz konteksta i da Katolička crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove.

Dokumentarac Franjo premijerno je prikazan 21. oktobra na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo osnivati porodice i da treba egulirati istospolne brakove, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Papina izjava naišla je na odobravanje liberala i pozive na razjašnjenje od konzervativaca.

Reditelj filma bez komentara

Vatikansko državno tajništvo prošle sedmice je poslalo objašnjenje svojim ambasadorima, koji su ga potom proslijedili biskupima.

O tom pismu je prvi izvijestio papin biograf Austen Ivereigh.

ČITAJTE:  Papa dozvolio sveštenicima da blagosiljaju gej parove

Izvor iz Vatikana u ponedjeljak je potvrdio njegovo postojanje, a ambasador Vatikana u Meksiku objavio ga je na svojoj Facebook stranici.

U njemu piše kako su dvije papine izjave, odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima.

“Homoseksualci imaju pravo na porodicu. Oni su djeca Božja i imaju pravo na porodicu. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i niko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno”, rekao je papa u filmu.

“Ono što trebamo učiniti je vanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to”, dodao je.

Reditelj dokumentarca, Rus s američkim državljanstvom Evgenij Afineevski, kazao je kako je razgovarao s papom za film, no novinari su kasnije pronašli da je snimak u pitanju izvučen iz intervjua koji je papa 2019. godine dao za meksičku televiziju.

ČITAJTE:  Ijan Mekelen raskinuo sa 54 godina mlađim dečkom

Afineevski nakon premijere nije htio razgovarati o procesu montaže, a nije bio ni dostupan za komentar vatikanskog pisma ambasadorima.

‘Istospolne tendencije nisu grijeh’

U njemu piše kako je papa u prvoj izjavi govorio o pravu homoseksualaca da ih njihove porodice prihvate.

Dio publike je taj dio u filmu interpretirao kako papinu podršku zasnivanju porodice u istospolnim zajednicama.

U pismu piše kako je u filmu izrezan dio u kojem se papa protivi homoseksualnom braku te da je o vanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu.

“Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve, koju je ponovio više puta tijekom godina”, piše u pismu ambasadorima.

Katolička crkva smatra kako istospolne tendencije nisu grijeh, no da homoseksualni činovi jesu.

ČITAJTE:  Grčka ne odustaje od legalizacije istopolnih brakova

Izvor: Aljazeera


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.