Vatikan: Izjave pape o homoseksualcima izvučene iz konteksta


Vatikan je danas saopštio da su komentari papa Franje o zakonima građanskih zajednica izvučeni iz konteksta i da ne nagoveštavaju promenu u crkvenoj doktrini o homosekualcima niti podršku istopolnim brakovima.

Papa je u dokumentarnom filmu “Francisko” prošlog meseca rekao da homoseksualci imaju pravo da budu porodica i da bi trebalo da budu zaštićeni zakonima građanskih zajednica.

Liberali su pohvalili takve komentare, dok su konzervativci pozvali da se hitno pojasne papine izjave, prenosi Rojters.

Državni sekretarijat Vatikana prošle nedelje je poslao objašnjenje svojim ambasadorima, koji su ga prosledili biskupima, a u kojem se navodi da su dve odvojene izjave, koje su odgovor na dva različita pitanja, isečene da izgledaju kao jedna, a izbrisana su pitanja i izgubljen kontekst.

ČITAJTE:  Predstavljali se kao pripadnici LGBT zajednice, pa pljačkali strance

U noti koju je prvi objavio biograf pape, navodi se da je u prvoj izjavi papa govorio o pravu homoseksualaca da u porodicama budu prihvaćeni kao deca i rođaci, a da su neki te komentare protumačili kao pravo homoseksualaca da formiraju svoje porodice.

Ističe se i da je isečena izjava papa Franje da nije skladno govoriti o homoseksualnom braku.

“Jasno je da je papa Franja mislio na određene državne propise, a svakako ne na doktrinu crkve, što je potvrdio nekoliko puta tokom godina”, navodi se u dokumentu.

Izvor iz Vatikana danas je potvrdio navode iz note, a ambasador Vatikana u Meksiku objavio je taj dokument na Fejsbuku.

Rimokatolička crkva smatra da homoseksualne sklonosti nisu greh, ali da homoseksualna dela jesu i da se prema homoseksualcima mora odnositi sa poštovanjem.

ČITAJTE:  Nedopustive izjave ministra Malog o seksualnoj orijentaciji

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.