Vašington post: Da li je izbor Ane Brnabić samo predstava?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlukom da za premijera predloži mladu LGBT ženu školovanu na Zapadu pokušao je da ubedi Brisel da je “pouzdani liberalni demokrata koji poštuje različitost i vrednuje toleranciju”, ali je “sada pitanje da li će iko to imenovanje uzeti ozbiljno”, ocenjuje Vašington post.

U tekstu pod naslovom “Gej žena naredni srpski premijer: da li je njen izbor samo predstava?” list navodi da su Vučićev izbor smesta pohvalili zapadni mediji i međunardone diplomate, ali su pojedini posmatrači skeptični, tvrdeći da Srbija pokušava da uveri Zapad da podržava evropske vrednosti prikrivajući trend rastućeg autoritarizma.

List piše da je uloga predsednika u Srbiji pretežno ceremonijalna, ali da se očekuje da će Vučić nastaviti da drži dizgine vlasti. Vučić je to čak i rekao kada je najavio da će se Brnabićeva fokusirati samo na ekonomiju, dok će bivši premijer Ivica Dačić “suštinski voditi politički deo vlade”, dodaje list.

Navodeći da je izbor Ane Brnabić u parlamentu zbog njenog seksualnog opredeljenja danima bio pod znakom pitanja, Vašington post dodaje da se čini da je Vučičć sakupio dovoljnu podršku, ali da je ipak široko rasprostranjena sumnja u to koliko će ona zapravo biti u stanju da postigne.

Koen Slutmeker sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu kaže da je izbor Ane Brnabćić samo poslednji primer predsednikove strategije “taktičke evropeizacije” u kojoj se on praznim obećanjima drži tzv. zapadnih vrednosti, dok urušava demokratske norme. Nominacija Ane Brnabić za premijera predstavlja pokušaj da se umiri zapadna javnost i da pruži argument za evropske komesare, kancelare i diplomate da on ne može biti toliko loš, ako imenuje gej ženu za premijera, rekao je Slutmeker.

Imajući na umu slabost opozicije, evrokrate vide Vučiča kao najvažnijeg političara u Srbiji i pretpostavljajuju da je on ključ za održanje mira u nemirnom regionu, piše Vašington post i dodaje da mnogi evropski političari veruju da su bivši nacionalisti i moćnici jedini lideri na Balkanu koji mogu sprovesti reforme koje su neophodne za ulazak njihovih zemalja u EU.

Direktor Centra za jugositočne evropske studije na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber taj pristup naziva “stabilokratija”. U slučaju Srbije, evropski lideri prioritet daju delikatnim pregovorima sa Kosovom, kao i tome da privole Beograd da se pridruži zajedničkim naporima da se preispita rastući uticaj Rusije u regionu. Ali ta strategija oslanjanja na jednu osobu nosi sa sobom rizik dugoročne štete po demokratiju i već čini da nekim inače proevropski orijentisanim Srbima postaje dosta EU.

Uz podsećanje da je prošlog petka Vučič priredio veliku proslavu povodom inauguracije koju je njegova partija uporedila sa sahranom maršala Josipa Broza Tita, list dodaje da je tradicija balansiranja izmedju Istoka i Zapada popualrna u srpskoj javnosti i da i Vučić voli da je imitira.

Vašington post dodaje da će Ana Brnabić verovatno položiti zakletvu 30. juna uz mnogo manje fanfara i navodi da je jedan srpski portal sumirao očekivanja od njenog mandata tekstom pod naslovom “42 stvari koje će se promeniti u Srbiji sa gej premijerkom” gde je uz svaki broj prazan prostor osim uz 42 gde stoji “ništa”.

Izvor: N1info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.