Uži izbor za nagradu Duga


Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je da je višečlani žiri odabrao pet nominovanih za uži izbor za dobitnika ovogodišnje nagrade „Duga“ za 2018/19 godinu.

Žiri je odlučio da u uži izbor za 7. nagradu „Duga“ uđu: VICE Srbija, Autorsko-producentski tim serije „Jutro će promeniti sve“, Centar za zaštitu i pomoć tražilaca azila, fotograf Aleksandar Crnogorac i predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

VICE Srbija
Od prvog dana rada u Srbiji VICE je stavio u fokus život LGBT+ zajednice, objavio je i 17 filmova koji se bave životom LGBT osoba, od serijala „Izvan četiri zida“ do dreg kulture Beograda, kao i filmove o gej kruzingu, zločinu iz mržnje, trans zajednici. To je medij koji se ne plaši da tokom Nedelje ponosa svoj logotip oboji u dugine boje na svim kanalima komunikacije i prvi je komercijalni sponzor Parade ponosa.

ČITAJTE:  Novi napad na Prajd info centar u Beogradu

Autorsko – producentski tim serije “Jutro će promeniti sve”
Značajan deo serije se bavi istopolnim emotivnim odnosima i prvi put su u domaćim serijama ti odnosi prikazani između ženskih likova. Kroz lik Anđele, jedne od glavnih junakinja, autori serije su uspeli da izbegnu uobičajenu stereotipizaciju LGBT populacije i prikažu je vrlo realistično. Prikazivanje ove serije na Radio televiziji Srbije, čime je ona stekla ogromnu vidljivost i gledanost, izazvalo je dosta reakcija i pozitivnih komentara, kako generalno u javnosti, tako i u samoj LGBT zajednici.

Centar za zaštitu i pomoć tražilaca azila (CZA)
CZA je u užem izboru zbog svog uspešnog angažovanja i pomoći izbeglom muškarcu iz Irana koji je dobio azil u našoj zemlji po osnovu sistematskog kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Iranu i njegovog ličnog traumatskog iskustva, ali i obezbeđivanja izbegličke zaštite za još jednu LGBT osobu. Time je dat značajan doprinos boljem razumevanju položaja LGBT osoba, ali i boljem radu nadležnih organa i institucija Srbije po ovom pitanju.

ČITAJTE:  Pero Jovović: Venčao sam se sa svojim partnerom u Francuskoj

Fotograf Aleksandar Crnogorac
Autor je izložbe „Trans Balkan” koja je tokom februara bila postavljena u Domu omladine Beograda i koju čine portreti 34 trans osobe iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BIH, Slovenije, Albanije i Makedonije. Izložba je dobila veliku medijsku pažnju te su editorijali objavljeni u časopisima Elle i Marie Clair. Osim ove izložbe, Aleksandar Crnogorac je više puta volonterski fotografisao LGBT događaje u Beogradu.

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović
LDP i njen predsednik su godinama unazad u LGBT zajednici i celokupnoj javnosti prepoznatljivi kao podrška unapređenju ljudskih prava LGBT populacije. Za ovogodišnju nagradu Jovanović je nominovan i zato što je kao narodni poslanik Skupštini Srbije predložio set zakona koji se tiču poboljšanja položaja LGBT osoba u Srbiji, kao što su: Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama, Zakon o rodnom identitetu i Izmene i dopune Porodičnog zakona.

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Duga“ biće proglašen u petak, 17. maja, na svečanosti koja će biti organizovana u Skupštini grada Beograda.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade „Duga“ su novinarka i modna urednica Irena Mišović, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica

Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.