Uz balone, muziku i zastave duginih boja počela Parada ponosa


Nakon skoro sat vremena kašnjenja sa Cvetnog trga, učesnici ovogodišnja Parade ponosa pod sloganom “Za promenu”, krenuli su u šetnju. Kako prenose reporteri, trg je ukrašen zastavama duginih boja, balonima a na početku kolone nalazi se kamion sa kojeg se čuje muzika. česnicima parade pridružili su se i premijerka Ana Brnabić i ministri u njenoj vladi Zoran Đorđević i Branko Ružić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali kao i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Kolona se kreće iza kamiona sa kojeg se čuje muzika, učesnici nose šarene balone, zastave duginih boja, a atmosfera je kao na zabavi. Na transparentima piše “Za promenu” i “Na Prajd se dolazi, na Prajd se ne poziva”.

Kako je najavljeno, učesnici će šetati Ulicom kralja Milana, Terazijama, Kolarčevom do Trga Republike.

ČITAJTE:  Major Helena pomaže ukrajinskim LGBT izbeglicama u Poljskoj

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je na Paradu ponosa zajedno sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, ministrom za rad, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Pre početka šetnje, Brnabić je navela da joj je drago što je ovde i da se raduje jer Srbija danas upravo pokazuje da poštuje različitosti dodajući da Vlada za sve građane obezbeđuje isti nivo poštovanja ljudskih prava.

“Vlada Srbije je tu da za sve gradjane – kako većine, tako i manjine, pokaže da poštuje različitosti”, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala i da se takođe raduje jer ove godine skup obezbeđuje, kako je navela, mnogo manji broj policajaca.

ČITAJTE:  Sud u Osaki proglasio ustavnom zabranu istopolnih brakova

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je da će današnja Parada ponosa biti samo jedan običan dan u kojem svi u društvu pokazuju da poštuju ljudska prava.

“Verujem da će danas biti jedan običan dan, da je dobro biti u šetnji i da ćemo time pokazati da poštujemo svaku vrstu različitosti”, rekao je Omerović agenciji Beta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da očekuje da će i ova Parada, kao i prethodne, proteći u najboljem redu. On je dodao i da se raduje što, kako je naveo, nije više vest da je neko različit ili drugačiji.

Miletić: Na Prajdu učesnici iz 20 zemalja

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je ranije danas agenciji Beta da će ovogodišnjem Prajdu prisustvovati učesnici iz oko 20 zemalja, medju kojima će biti predstavnici svih država regiona.

ČITAJTE:  Vlasti u Saudijskoj Arabiji zabranile igračke u duginim bojama

On je dodao da će osim onih koji su na spisku gostiju beogradskog Prajda svake godine, prema njihovim informacijama, još 200 ljudi o svom trošku došlo da podržali Prajd.
Očekuje se da će na Paradi ponosa učestovati premijerka Srbije Ana Brnabić, nekoliko ministara u Vladi Srbije i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Sa pripadnicima LGBT prošetaće i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, kao i predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Parade ponosa su poslednje tri godine protekle bez incidenata.

Izvor: Insajder


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.