Uvodi se “X” kao rodna oznaka za pasoš


Bela kuća i Stejt department obeležili su u četvrtak Dan vidljivosti transrodnih osoba najavom da će građani SAD moći da izaberu “X” kao rodnu oznaku u svojoj prijavi za pasoš od 11. aprila.

“Svaki Amerikanac zaslužuje slobodu da bude svoj”, navodi se u saopštenju Bele kuće. “Ali previše transrodnih Amerikanaca se i dalje suočava sa sistemskim preprekama, diskriminacijom i aktima nasilja.”

Definicija rodnog obeležavanja X biće “neodređeni ili drugi rodni identitet” i biće dostupna i za druge dokumente sledeće godine, navodi Stejt department.

U junu, Stejt department je najavio uvođenje oznake roda X na pasoše i rekao da će odmah omogućiti Amerikancima da sami izaberu svoju rodnu oznaku između “muškog” i “ženskog”, što znači da transrodni putnici više neće morati da daju lekarsko uverenje ako se njihov rodni identitet ne poklapa sa oznakom na njihovom izvodu iz matične knjige rođenih ili drugim dokumentima.

ČITAJTE:  Transrodne osobe su zaslužile da budu priznate i poštovane

“Ovo je važan korak ka postizanju značajnog napretka za LGBTQ ravnopravnost u Americi, i osnažiće i omogućiti milionima građana da putuju u zemlji i inostranstvu sa većim poverenjem da Sjedinjene Države priznaju njihov rodni identitet”, rekao je predsednik Kampanje za ljudska prava Alfonso Dejvid, a prenosi USA Today.

Kampanja za ljudska prava saopštila je u junu da bi više od 1,2 miliona nebinarnih odraslih osoba u SAD, plus 2 miliona transrodnih osoba u zemlji i 5,5 miliona ljudi rođenih interseksualno, mogli da budu pogođeni promenama.

SAD su u oktobru izdale svoj prvi pasoš sa oznakom roda”X” Dani Zziim, interseksualnoj stanovnici Kolorada kojoj je prethodno odbijen pasoš jer nije bilo napisano da je muško ili žensko u prijavi.

ČITAJTE:  LGBT aktivisti gađali kuću jajima i iscrtavali uvredljive crteže

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.