Usvojen zakon koji olakšava promenu pola


Nemački parlament usvojio je zakon koji državljanima i vlasnicima boravišnih dozvola olakšava zakonsku promenu pola.

Ovim aktom predviđene su velike kazne za otkrivanje nečijeg prethodnog registrovanog imena ili pola bez pristanka, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ranije je za promenu registrovanog pola bilo potrebno lekarsko uverenje i odobrenje porodičnog suda, dok sada stariji od 18 godina mogu da postanu muškarci, žene ili različiti, što je opcija trećeg pola koja već postoji u nemačkom zakonu.

Osobe koje promene pol, tri meseca posle podnošenja zahteva, moraće lično da dođu kod matičara, a mogu i da zatraže da se uopšte ne registruju detalji o polu.

Namerno otkrivanje nečijeg prethodnog imena ili zakonskog pola može biti kažnjeno do 10.000 evra, osum u slučaju da je reč o zakonskoj obavezi zbog sudskog postupka ili policijske istrage. Imena će morati da budu u skladu sa novim zakonskim polom, a za decu od 14 do 18 godina potrebna je saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, dok će mlađima od 14 biti potrebno da njihovi roditelji ili zakonski staratelji podnesu zahteve.

ČITAJTE:  Gana: Usvojen zakon kojim je identifikovanje kao LGBT+ nezakonito

Zakon dozvoljava vlasnicima prostora poput ženskih teretana i svlačionica da donesu odluke ko može da ima pristup, a nova pravila će stupiti na snagu 1. novembra.

„Pokazujemo poštovanje prema trans, interseksualnim i nebinarnim ljudima – ne oduzimajući ništa drugima. Na ovaj način nastavljamo da modernizujemo našu zemlju, što uključuje i prepoznavanje životnih realnosti i njihovo omogućavanje kroz zakon”, rekao je kancelar Olaf Šolc.

Najk Slavik, transrodna poslanica iz partije Zelenih, rekla je da se radi o „prvom koraku” ka društvu koje omogućava samoopredeljenje trans osobama. Konzervativci i krajnje desničarska AfD bili su među protivnicima promena, upozoravajući da bi zakon mogao biti zloupotrebljen.

Zabrinuti su i zbog uticaja na mlade.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

„Maloletnici, bez odgovarajućih konsultacija, mogu da izaberu put zbog kojeg bi kasnije mogli da žale”, rekla je Mareijke Vulf iz CDU. Zakon o rodnom samoopredeljenju usvojen je sa 374 glasa za, 251 protiv i 11 uzdržanih.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.