Uskoro gej brakovi u Crnoj Gori


Nacrt zakona o istopolnim brakovima u Crnoj Gori koji će se nakon javne rasprave naći pred poslanicima državnog parlamenta omogućiće gej đetićima da stupaju u brak legalno. Vlada Crne Gore, kako je saopštila, na ovaj način nastoji da unapredi položaj LGBT zajednice u državi podno Lovćena, čiji su bitan deo sklapanje brakova, pa čak i briga o usvojenoj deci. Poznato je da je prvi javno deklarisani homoseksualac Zdravko Cimbaljević upravo zbog nedostatka ovakvog zakona morao da emigrira u Kanadu.

U Nacrtu zakona navodi se da se partnerstvo osoba istog pola zaključuje pred matičarem, na svečan način, u službenoj prostoriji prigodno uređenoj za tu namenu. Tom veselju prisustvuju oba buduća partnera, kumovi i matičar. Partneri mogu da zadrže svoje prezima ili da kao zajedničko uzmu prezime jednog od njih. Takođe, kao zajedničko prezime mogu uzeti oba njihova prezimena i samo jedan od njih svom prezimenu dodati prezime partnera. Nakon što daju saglasne izjave, matičar proglašava da je partnerstvo zaključeno, koje upisuje u matični registar životnog partnerstva u kojem se potpisuju partneri, kumovi i matičar.

ČITAJTE:  Parade ponosa ove godine neće biti u Tel Avivu

U slučaju da dođe do “razvoda” uslovi su gotovo isti sa onima u Porodičnom zakonu. Partnerstvo prestaje smrću partnera, proglašenjem partnera umrlim, poništenjem i raskidom.

– Partner može tražiti raskid ako su odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili kad se iz drugih razloga ne može ostvariti svrha partnerstva. Razvod može tužbom sudu zahtevati jedan od supružnika, kao i oba sporazumnim predlogom. Uz predlog za sporazumni raskid partnerstva, bračni drugovi su dužni da sudu podnesu pisani sporazum o deobi zajedničke imovine – navodi se u Nacrtu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Javna rasprava biće održana u Bijelom Polju, Budvi i Podgorici.

U nacrtu zakona se ne pominje “usvajanje dece”. Navodi se da je “partner koji nije roditelj deteta dužan da izdržava decu dugog partnera, ako ona nemaju srodnika koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju”. Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja deteta.

ČITAJTE:  Češka odobrila istopolne zajednice, ali odbacila da ozakoni istopolne brakove

– Kada preti neposredna opasnost za decu, partner ima pravo da donese hitne odluke u skladu sa interesima dece i o tome odmah obavesti roditelja. Svakodnevne odluke u vezi sa decom može donositi i partner uz pristanak roditelja dece.

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.