Upravni sud odbacio tužbu organizatora Evroprajda


Upravni sud odbio je tužbu koju su podneli organizatori Evroprajda povodom zabrane šetnje u okviru ove manifestacije, objavljeno je na sajtu suda.

U odluci se navodi da je tužba organizatora Evroprajda podneta protiv MUP-a Srbije zbog odluke da se zabrani šetnja predviđena u okviru ove manifestacije, neosnovana.
Odbačeni su navodi da je Ustavni sud ranije presudio da je zabrana šetnje diskriminacija.

“Sud je cenio navod tužbe da je prvostepeni organ izvršio neposrednu diskriminaciju iz člana 6. Zakona o zabrani diskriminacije, prema pripadnicima LGBT + populacije i svim drugim građanima Republike Srbije koji podržavaju manifestaciju EuroPride 2022, tako što je ograničio njihovu slobodu okupljanja usled njihovog ličnog svojstva, dok ista sloboda okupljanja protivnicima manifestacije nije uskraćena, te da je na navedeni način prvostepeni organ ispunio glavni zahtev protivnika manifestacije EuroPride 2022 da se ona ne održi. Međutim ovaj navod tužbe, po oceni suda, nije osnovan iz razloga što u konkretnom slučaju nije zabranjeno održavanje manifestacije EuroPride 2022, kako to tužilac u tužbi pogrešno navodi”, piše između ostalog u obrženju.

ČITAJTE:  Grafiti mržnje protiv Parade ponosa u centru Beograda

Navedeno je i da je utvrđeno da, povodom javnog okupljanja (šetnje), postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja.

MUP Srbije zabranio je šetnju u okviru Evroprajda iz bezbednosnih razloga i odbacio žalbu organizatora Evroprajda na ovu odluku.

Takođe, iz bezbednosnih razloga, nije odobreno ni okupljanje u znak protesta protiv održavanja ove manifestacije.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.