Upitno finansijsko poslovanje udruženja “Da se zna”


Instagram stranica Nezavisnog Beograd Prajda je juče objavila da udruženje “Da se zna” već drugu godinu nije podnelo finansijski izveštaj Agenciji za privredne registre, što je njihova zakonska obaveza.

Zakon o računovodstvu Srbije jasno nalaže rokove za dostavu finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre, sa posebnim naglaskom na rok do 31. marta. Pravna lica koja ovaj rok ne ispoštuju suočavaju se sa novčanom kaznom od 100 hiljada do 5 miliona dinara. Zakonski zastupnik udruženja je takođe odgovoran i može biti novčano kažnjen.

Možda je to jedan od razloga što je udruženje Da se zna od 2021. godine promenilo šest zakonskih zastupnika i što su svi osnivači napustili organizaciju? Bivši zakonski zastupnici: Dragoslava Barzut, Nikola Planojević, Stefan Šparavalo, Miloš Kovačević i Aleksandar Savić. Trenutni zakonski zastupnik je Matija Stefanović.

ČITAJTE:  Novi napad na Prajd info centar u Beogradu

Iz Agencije za privedne registre su nam odgovorili da je tvrđeno da nije dostavljen redovan godišnji finansijski izveštaj za 2022. godinu, usled čega će se u skladu sa zakonom, a po utvrđenoj dinamici poslova u okviru Registra finansijskih izveštaja protiv pravnog lica i ogovornog lica zbog nedostavljanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2022. godinu podneti prijava za privredni prestup iz člana 57. stav 1. tačka 1. i 22. i stav 2. Zakona o računovodstvu.

Nezavisni Beograd Prajd je danas na svom instagram profilu objavio informaciju i da su računi udruženja “Da se zna” bili blokirani pet puta u toku 2023. i 2024. godine u ukupnom trajanju od 78 dana.

Blokada računa je situacija u kojoj dužnik ima blokirana sredstva na svim računima kod banaka dok ne isplati svoje poverioce. Takvom dužniku je zabranjeno otvaranje novih računa kao i isplata svih iznosa, osim onih za plaćanje obaveza po izvršnim rešenjima i nalozima. Blokadom svih računa i sama organizacija postaje blokirana.

Proverom na sajtu Narodne banke Srbije došli smo do informacija da je udruženje Da se zna tokom 2023. i 2024. godine bilo u blokadi 78 dana.

Blokada računa i nepodnošenje finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre pokazuje nesavesno poslovanje udurženja Da se zna što dovodi do smanjenja poverenja donatora i ukidanje podrške!


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.