Novi napad na Prajd info centar u Beogradu


Prošlog petka dogodio se novi napad na Prajd info centar u Ulici Kralja Milana u Beogradu, prostoru namenjenom informisanju o aktivnostima LGBT zajednice u Srbiji. Kako se može videti na snimku sa nadzorne kamere podeljenom na društvenoj mreži X, mladić je u prolazu skinuo i polomio LGBT zastavu okačenu ispred ulaza u prostor. Jedan od koordinatora koji je u tom trenutku stajao ispred centra, udaren je štampom par trenutaka posle.

„Kao neko ko je zbog činjenice da je gej i fem ceo život trpeo šikaniranje, naučio sam da je samoodbrana jedini način da sebe zaštitiš. To čak više nije ni svesno, pogodio sam ga limenkom u leđa, a on je mene polomljenim štapom od zastave u koleno i naravno zbrisao“, napisao je koordinator na svom X nalogu.

ČITAJTE:  Đani Jovanović je jedan od najvećih LGBT aktivista u Nemačkoj

„Slučaj je prijavljen policiji, mada ja u tome često ne vidim poentu, jer bez obzira da li je napadač poznat ili ne, da li je pretio uživo ili na internetu…nikada nisam doživeo da bude sankcionisan. Jedino sam doživeo da dajem izjave i po više puta, nosim snimke ili skrinštove, izgubim svoje vreme i na kraju ništa. Što se sistema tiče, on nije zakazao, jer ne postoji i to vidimo svaki dan u crnoj hronici”, dodaje on.

Prajd info centar je na ovoj lokaciji otvoren 2018. godine. Do početka februara tekuće godine, prijavljeno je 20 napada na objekat, u kojima je, osim nanošenja većinom materijalne štete, jednom prilikom direktno napadnut i radnik obezbeđenja.

ČITAJTE:  Za ubistvo petoro ljudi u gej klubu u SAD osuđen na 55 doživotnih robija i još 190 godina zatvora

Kontaktirali smo napadnutog Aleksandra Savića, koordinatora Prajd info centra, koji nam je kratko rekao: „U petak sam izašao ispred lokala da zapalim cigaretu i naišao je momak koji je skočio, skinuo zastavu i polomio drveni barjak. U tom trenutku sam reagovao instiktivno i pogodio ga limenkom, a on se okrenuo ka meni i počeo da beži. Gađao me je tom polomljenom motkom čime me je povredio u predelu kolena. Policija je pozvana, došli su i uzeli su moju izjavu. Treba da odem tamo i da im odnesem snimak, što ću uraditi čim budem mogao da se normalno krećem.“

Dodao je da ovakav incident nije ništa novo i da se često dešava da neko polomi izlog, skine zastavu ili vređa nekog od zaposlednih.

ČITAJTE:  Jelena i njena devojka žele da postanu majke

Savić naglašava da su napadi, poput pljuvanja i skidanja zastave gotovo svakodnevni, ali da su imali šest-sedam ozbiljnijih incidenata od početka godine.

Izvor: NIN


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.