Ulična akcija za borbu protiv side i ove godine u centru Niša


Omladina “JAZAS” će i ovog 1. decembra organizovati uličnu akciju u Obrenovićevoj ulici u Nišu, kod Telenora, a volonteri će razgovarati sa prolaznicima od 12 sati i informisati ih o HIV-u. Imaće i debatu od 14 sati u “Media centru”, na koju pozivaju građane da im se pridruže.

Cilj ove omladinske organizacije, koja godinama obeležava Svetski dan borbe protiv side je, kažu, da se smanji broj obolelih od HIV-a, ali i da se suzbije diskriminacija prema onima koji žive sa ovom bolešću.

Akcija koja će se održati kod Kalče je otvorena za sve prolaznike i planirano je se naši volonteri druže i informišu ih o ovoj važnoj temi. Uličnu akciju sprovešćemo u saradnji sa Studentskom unijom Medicinskog fakulteta i Asocijacijom studenata farmacije (NiPSA) – dodaju.

Oni su i ove godine u okviru projekta “Zdravlje je bezbednost” napravili trening za vršnjačke edukatore, a polaznici iz 4 niške srednje škole – „Svetozar Marković“, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Ekonomska škola i Gimnazija „9.maj“ su naučili više o HIV infekciji.

25 polaznika osposobljeno je za rad sa vršnjacima. Pored trenera iz Omladine “JAZAS”, sa polaznicima treninga radili su i doktori iz Instituta za Javno zdravlje, studenti Medicinskog fakulteta iz Studentske Unije, kao i članovi UG “Sunce” – kažu u “JAZAS”-u.

Osim ove omladinske organizacije koja je poznata po akcijama na Svetski dan borbe protiv side, ovaj dan obeležiće i učenici Gimnazije “Svetozar Marković” i Medicinske škole “Dr. Milenko Hadžić”, od 13 do 15 sati u Dečijem kulturnom centru.

Događaj je humanitarnog karaktera, a obuhvatiće vršnjačko-edukativni deo, zajedno sa teatralnim nastupom u kome će ucestvovati učenici Gimnazije i Medicinske škole. Nakon toga biće muzički nastup – kažu srednjoškolci.

Podsetimo, prošle godine je na teritoriji nišavskog i topličkog okruga bilo 9 novoinficiranih HIV virusom, od toga 6 muškog, a 3 ženskog pola, dok je dvoje zaraženo “transmisijom s majke na dete”. U Nišu je od 1987. do prošle godine registrovano 158 HIV pozitivnih, a od toga je 4 puta više muškaraca nego žena. Brojke godinama rastu svuda u svetu, prema podacima lekara, a da bi se situacija promenila potrebno je da se smanji stigmatizacija i diskriminacija, jer su to ljudima barijere da se testiraju ili odu na savetovanje.

ČITAJTE:  Dokle više netrpljivost prema drugačijima?

Izvor: Južne vesti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.