Uganda razmatra zakon kojim bi se kriminalizovale LGBT osobe


Ugandski parlament je danas razmatrao nacrt zakona koji bi kriminalizovao identifikaciju kao LGBT+, budući da poslanici smatraju da trenutna zabrana istopolnih odnosa nije dovoljno efikasna, prenosi Rojters.

Kako je navela britanska agencija, homofobija je duboko ukorenjena u veoma konzervativna i religiozna osećanja istočnoafričke nacije, a za upražnjavanje istopolnih odnosima zaprećena je kazna doživotnog zatvora.

Više od 30 afričkih zemalja zabranjuje istopolne odnose, ali će zakon Ugande, ako bude usvojen, prvi kriminalizovati samo identifikovanje kao lezbejka, gej, biseksualac, transrodni i kvir (LGBT+), prema Hjuman rajts voču.

Predloženi zakon Ugande ima za cilj da omogući zemlji borbu protiv “pretnji tradicionalnoj, heteroseksualnoj porodici”, navodi britanska agencija.

ČITAJTE:  Dokle više netrpljivost prema drugačijima?

Ovim zakonskim predlogom predviđena je kazna do 10 godina zatvora svakom ko se „izjašnjava kao lezbejka, gej, transrodna osoba, kvir ili zastupa bilo koji drugi seksualni ili rodni identitet koji je suprotan binarnom konceptu muškarac i žena”.

Takođe kriminalizuje “promovisanje” homoseksualnosti i “podsticanje” i “zaveru” za stupanje u istopolne odnose.

Zakon je u izvesnoj meri sličan zakonu iz 2013. godine, koji je pooštrio neke kazne i kriminalizovao lezbejstvo, a koji je izazvao široku osudu međunarodne javnosti, pre nego što je oboren iz proceduralnih razloga pred domaćim sudom.

Izvor: EuroNews


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.