Ubijen čečenski gej pop star?


Jedna od vodećih ruskih organizacija za ljudska prava rekla je da se “ozbiljno plaši” da je gej čečenska pop zvezda ubijena u okviru napada na homoseksualnu zajednicu u toj ruskoj državi.

Zelimkan Bakajev nije viđen od 8. avgusta kada je napustio svoju moskovsku kuću da putuje u Grozni, glavni grad Čečenije, da prisustvuje svadbi svoje sestre.

Grupe za ljudska prava i neki članovi LGBT zajednice, strahuju da je nestanak 26-godišnjeg pevača povezan sa anti-gej kampanjom u Čečeniji, koju je naredio predsednik Ramzan Kadirov, a neki sugerišu i da ga je otela policija.

– Kada osoba nestane i policija odbija da istražuje njegov nestanak, imamo ozbiljne razloge da strahujemo za život te osobe – rekao je za AFP, Oleg Orlov iz “Memorije”, grupe za građanska prava koja ima za cilj da promoviše poštovanje ljudskih prava širom Rusije.

ČITAJTE:  Premijer Grčke i 175 poslanika isključeni iz crkve zbog zakona

Prema pisanju AFP-a, Bakajevljeva majka je pozvala vlasti Čečenije da pokrenu istragu o nestanku njenog sina, ali g. Orlov je rekao da još uvek nije otvorena istraga.

Anonimni izvor koji tvrdi da je blizak aktivistima u Čečeniji, rekao je da je gospodin Bakajev stigao u Grozni, gde ga je “pokupila policija”, mučila i da je “ubijen u roku od deset sati”. Međutim, izvor nije pružio detaljne dokaze koji bi to i potvrdili.

Na konferenciji za novinare u Moskvi ranije ovog meseca, osnivač ruske LGBT mreže Igor Kočetkov takođe je napravio direktnu vezu između nestanka Bakajeva i pritvaranja i mučenja čečenskih homoseksualaca početkom ove godine.

Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u SAD “Human Rights First” ove nedelje je objavila saopštenje kojim je osudila “očigledno ubistvo Zelimkana Bakajeva od strane čečenskih vlasti” zbog njegove seksualne orijentacije.

ČITAJTE:  Homofobični jutjuber osuđen da pohađa LGBT časove

– Tokom proteklih dva meseca međunarodna zajednica se nadala da su priče o Zelimkanovoj smrti samo glasine. Ali ta nada je utihnula. Sada smo prisiljeni da zaključimo da je on tragična žrtva u ovoj anti-gej čistki i da je izgubio svoj život zbog toga – advokat aktivističke grupe “Human Rights First”.

Međutim, Gani Stadnik, bivši producent sa koji je radio pevač Bakajev rekao je AFP-u da sumnja da je pevač kidnapovan, ali i sugerisao da je možda pobegao iz svoje kuće i da se “negde krije”.

Prošlog meseca spekulacije o nestanku pop zvezde intenzivirale su se kada je video snimak, koji navodno prikazuje pevača u stanu, postavljen na “Jutjubu” od strane nepoznate osobe koja je tvrdila da se Bakajev “odmarao u Nemačkoj”. Ali porodica i prijatelji pevača tvrde da je taj video prevara i ukazali na ruska pića i nameštaj u prostoriji u kojoj je video snimljen.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.