U Srpskoj 2017. šestoro zaraženih HIV-om


U Srpskoj je do sada registrovano ukupno 113 obolelih od HIV/AIDS, od čega u ovoj godini šest novih slučajeva – četiri HIV pozitivna i dva obolela od side.

Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS antiretrovirusnom terapijom leče 54 pacijenta, dok je od posledica AIDS u Srpskoj do sada umrlo 20 osoba.

 Stvarni broj inficiranih je sigurno daleko veći, s obzirom na to da dosta ljudi uopšte ne zna da je HIV pozitivno.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravstvo (IJZ) pokazuju da je, kad je reč o slučajevima otkrivenim ove godine, način prenosa infekcije kod dva obolela heteroseksualni, jedan homoseksualni, dok tri pripadaju biseksualnoj populaciji.

ČITAJTE:  MUP se oglasio povodom slučaja torture

– Prema polnoj strukturi, od ukupnog broja registrovanih 80 odsto su osobe muškog pola – kaže specijalista u IJZ Ljubica Jandrić.

Podseća da HIV virus uzrokuje hroničnu, neizlečivu infekciju koja, ako se ne tretira, može da dovede do obolevanja od AIDS.

– AIDS je teško oštećenje imunološkog sistema koji onda postaje bespomoćan, te nije u stanju da se odbrani od “bezazlenih” bolesti poput upale pluća, od kojih bismo se inače uspešno oporavili. Virus HIV se nikad ne može odstraniti iz organizma u smislu potpunog izlečenja. On će uvek biti prisutan u telu, ali uz pomoć lekova se može držati pod kontrolom – kaže Jandrićeva.

ČITAJTE:  Na listi RFZO pet novih lekova za lečenje HIV-a

Podsetimo, lane je prijavljeno 11, a tokom 2015. četiri slučaja ove zaraze, odnosno bolesti. Prema podacima IJZ, krajem prošle godine u RS je bilo registrovano ukupno 107 osoba sa HIV/AIDS, dok se u ovom periodu u UKC lečilo 47 pacijenata.

Iz UKC su saopštili da se pacijenti i u slučaju AIDS, kao i kod drugih oboljenja, javljaju u različitim stadijumima bolesti.

– Najbolja prognoza je kada se infekcija otkrije u ranoj fazi, nakon zaraze. Ukoliko se otkrije u fazi AIDS, to znači da infekcija dugo traje i da je prognoza bolesti ozbiljna. Ako se pacijent leči, redovno dolazi na kontrolne preglede, poštuje savete lekara, bolest se tokom životnog veka može držati pod kontrolom i da ne dođe do razvijanja AIDS – naglašavaju lekari.

ČITAJTE:  Preminuo kanadski atletičar i svetski šampion Šon Barber

Najstariji pacijent ima 70 godina

Najstarija pacijentkinja koja se od side leči na Klinici za infektivne bolesti UKC ima 70 godina. Reč je o ženi čije lečenje traje nekoliko godina, što znači da joj je bolest dijagnostikovana kad je već bila u sedmoj deceniji života.

Najmlađi pacijent ove klinike, koji je izgubio bitku sa opasnom zaraznom bolešću, bio je star 25 godina.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.