U Srbiji tri hiljade ljudi živi s HIV-om


U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je smanjen broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze u odnosu na isti period prošle godine, dok je povećan broj inficiranih HIV-om i obolelih od AIDS-a, ali je smanjen broj umrlih od side.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u prvoj polovini ove godine registrovano je 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze, što je za 35 odsto manje u odnosu isti period prethodne godine kada je prijavljen 641 slučaj. Smanjenje je zabeleženo jer je značajno manje prijavljenih slučajeva obolevanja od genitalne hlamidijaze.

Od početka januara do kraja juna bilo je 276 obolelih, dok je u istom periodu prošle godine bilo 514 obolelih.

ČITAJTE:  Prvi slučaj transrodnog deteta u srpskim školama

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovan je na teritoriji Vojvodine – 135 slučajeva, Beogradu – 91 oboleli od sifilisa i gonoreje i nijedan slučaj genitalne hlamidijaze.

Hlamidijaza javnozdravstveni problem
U „Batutu“ kažu da je hlamidijaza značajan javnozdravstveni problem zbog toga što nelečena infekcija kao posledicu može imati upalu reproduktivnih organa, smanjenje plodnosti, kao i komplikacije tokom trudnoće, prevremeni porođaj. Кako ističu lekari, hlamidijalna infekcija, kao i druge seksualno prenosive infekcije, u značajnoj meri olakšavaju prenošenje HIV-a.

Institutu Batut u prvih šest meseci ove godine prijavljene su 94 osobe kojima je novootkrivena infekcija uzrokovana HIV-om, dok je u istom periodu prošle godine bilo 76 novoinficiranih. Najviše novoinficiranih je registrovano u Beogradu 35 osoba, a u Vojvodini 28 osoba.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

U istom periodu registrovano je 26 osoba obolelih od side i šest osoba umrlih od AIDS-a. U prvoj polovini prošle godine registovane su 23 osobe obolele od side, a umrlo je devet pacijenata.

U Batutu navode da se u Srbiji od 2008. godine beleži porast broja osoba inficiranih HIV-om, a da se registruje značajna redukcija obolevanja i umiranja od side.

Pad obolevanja i umiranja od AIDS-a je rezultat primene kombinovane, visokoaktivne antiretrovirusne terapije koja je od 1998. dostupna svim osobama inficiranim HIV-om i u potpunosti ide na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – navode u Batutu.

Procenjuje se da je krajem 2018. u našoj zemlji 3.000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih šestina ne zna da je inficirana HIV-om (oko 500). Podsećaju na to da infekcija uzrokovana HIV-om može dugo proticati bez ikakvih znakova i simptoma i da je jedini način da se otkrije testiranje koje se može besplatno uraditi u 24 instituta i zavoda za javno zdravlje u Srbiji i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu.

ČITAJTE:  Životna priča Karla Lagerfelda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.