U slavu Barouza i Ginzberga

Merlinka festival, u saradnji sa Parobrodom, organizuje u okviru Prajd vikenda 23. i 24. juna filmski program posvećen američkim piscima Vilijamu Barouzu i Alenu Ginzbergu, povodom 20 godina od smrti ta dva značajna predstavnika bit generacije.

Barouzu je posvećen program 23. juna, kada će biti prikazan dokumentarni film “Vilijam Barouz: Čovek iznutra” Jonija Lejsera i igrani film “Goli ručak” Dejvida Kronenberga, snimljen prema istoimenom romanu.

U čast Ginzberga, 24. juna na programu je igrani film “Urlik” Roba Epštajna, sa Džejmsom Frankom u glavnoj ulozi, te igrani film “Ubij svoje najdraže” Džona Krokidasa sa Danijelom Radklifom u glavnoj ulozi.

Vilijam Barouz (1914-1997) u prvim romanima obrađuje teme zavisnosti i homoseksualnosti, koje će dominirati i ostatkom njegovog opusa. U više knjiga je eksperimentisao sa “kat-ap” tehnikama, pozajmljujući ideje i tekstove iz svih segmenata popularne kulture, stvarajući tako upečatljiv tekstualni melanž. Opsednut svim oblicima zloupotrebe moći, upotrebio je zavisnost kao sveobuhvatnu metaforu za različite načine kontrole naših života.

Mada je relativno kasno počeo da objavljuje, Barouz je izvršio znatan uticaj na pisce bit generacije iz 50-ih godina, naročito Ginzberga i Džeka Keruaka.

Stekao je zavidnu reputaciju u književnom podzemlju još pre nego što je napisao svoj najpoznatiji roman “Goli ručak” i izazvao brojne kontroverze. Dejvid Kronenberg je prema tom romanu snimio film 1991. godine.

Alen Ginzberg (1926-1997) jedan je od predvodnika pokreta kontrakulture, učesnik hipi pokreta, antiratni aktivista i borac za ljudska prava. Tražeći uzore u Vitmenu, Blejku i Pou, proslavio se već prvom zbirkom “Urlik i druge pesme”, koja je zaplenjena zbog opscenosti. Iako se zalagao za psihoaktivne supstance, promenio je stav posle puta u Indiju, izučavanja joge i prihvatanja budizma.

Pored “Urlika”, Ginzbergova najpoznatija dela su: Kadiš i druge pesme, Sendviči stvarnosti, Planet News 1961-1967, Prazno ogledalo, Pad Amerike, Improvizovane poetike, Sklopljeno na jeziku…

Ulaz na sve projekcije filmovima u Parobrodu je besplatan.

Izvor: SEEcult.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.