U Sarajevu održan LGBTI+ skup


U Sarajevu je jutros održan LGBTI+ skup kod Istorijskog muzeja, a prisutno je bilo svega nekoliko aktivista, a jake policijske snage su obezbeđivale mesto obeležavanja.
Skup se održava pred drugu BiH paradu ponosa koja će biti sutra održana online.

Zbog epidemiološke situacije jutros nije bilo šetnje, nego je nekolicina njih kod Istorijskog muzeja simbolično održala vid protestnog skupa kako bi ukazali na potrebe ove populacije.

Zbog pandemije korona virusa šetnja je pomerena za vreme kada situacija bude pogodna, no organizatori su želeli različitim uličnim akcijama i online govorima ipak da nastave borbu protiv diskriminacije i ove godine te da pokažu da su oni tu i da su obespravljeni.

ČITAJTE:  Posle 15 godina zatvoren LGBT centar u Pekingu

Manja grupa LGBTI+ aktivista se okupila iza Istorijskog muzeja sa zastavama i parolama, u blizini Vilsonovog šetališta, što verovatno iz sigurnosnih razloga nije bilo ranije najavljeno javnosti.

U tom delu grada su prisutne jake sigurnosne snage, veliki broj policijskih vozila se nalazio na šetalištu i kod Istorijskog muzeja gde je zabranjeno kretanje svima koji nisu učesnici parade.

Ove godine su se organizatori najviše usmerili na online obeležavanje s obzirom na to da se epidemija u BiH ne smiruje i nema realnih uslova za sigurno održavanje aktivnosti podrške ovoj populaciji.

Niz priča je predstavljeno na Fejsbuk stranici BiH parada ponosa, a za sutra je najavljen i online program s početkom u 12 sati.

ČITAJTE:  Dodik poručio LGBT osobama da idu na ostrva

Organizatori su rekli da će paradu ponavljati svake godine dok ne dobiju ono što zaslužuju, a to su “ista prava i ravnopravan su život sa svim građanima i građankama”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.