U SAD u 2019. oko milion domaćinstava istopolnih parova

U Sjedinjenim Državama je u 2019. godini bilo nešto manje od milion domaćinstava istopolnih parova, a većina njih je bila u braku, objavio je američki zavod za popis stanoivništva.

Od 980.000 domaćinstava istopolnih parova, 58 odsto je u braku, a 42 odsto čine vanbračni partneri, pokazalo je istraživanje američkog zavoda za popis stanovništva u kome je navedeno da je ženskih domaćinstava bilo nešto više nego muških.

Sjedinjene Države su imale 122 miliona domaćinstava u 2019. godini. Broj homoseksualnih i lezbijskih domaćinstava veći je od 980 000, budući da je ta cifra odražavala samo istopolne parove koji žive zajedno.

Od 2014. godine, godinu dana pre nego što je američki Vrhovni sud legalizovao istopolne brakove širom SAD, broj venčanih istopolnih domaćinstava povećao se za gotovo 70 odsto ili za 568.110 parova.

Prema istraživanju, 84 odsto članova istopolnih domaćinstava je radno angažovano dok je taj procenat manji kod članova bračne zajednice različitih polova – 80,4 odsto.

Razlika između homoseksualnih i lezbijskih parova

Međutim, postoji razlika između homoseksualnih i lezbijskih parova.

Istraživanje je pokazalo da je veći broj udatih žena iz istopolnih brakova radno angažovano nego udate žene koje žive u heteroseksualnim domaćinstvima, ali obrnuto je u slučaju venčanih muškaraca iz istopolnih domaćinstava.

U okrugu Kolumbija ima najviše istopolnih domaćinstava – 2,4 odsto, u Delaveru 1,3 odsto, Oregonu 1,2 odsto, Masačusecu 1,2 odsto i u državi Vašington 1,1 odsto.

U anketi je prosečna starost ispitanika u istopolnom braku 48, a prosečna starost heteroseksualnih supružnika 47 godina.

Od pripadnika istopolinih brakova 82 odsto su se izjasnili kao belci, oko sedam odsto kao crnci, skoro četiri odsto je Azijaca, više od 13 odsto su Latinoamerikanci.

Istopolni bračni parovi imali su veći prosečni prihod od supružnika iz heteroseksualne braćne zajednice – 107.210 dolara, u poređenju sa 96.932 dolara. U istopolnim brakovima muški parovi zarađivali su više od ženskih parova, 123.646 dolara naspram 87.690 dolara.

ČITAJTE:  Riki Martin i njegov muž su se upoznali preko Instagrama

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.