U Prištini izložba o jeziku mržnje protiv LGBT populacije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, (17. maja) pod pokroviteljstvom organizacija koje brane prava LGBT populacije u centru Prištine otvorena je izložba fotografija sa negativnim komentarima i jezikom mržnje sa socijalnih mreža tokom parade ponosa, koja je održana prošle godine u oktobru.

Cilj izložbe je da se javnosti predstave komentari upereni protiv LGBT zajednice na Kosovu, kazao je jedan od organizatora Bljert Morina.

„Pozivamo da se osudi jezik mržnje i da se poduzmu mere protiv svih onih koji dovode u rizik život svakog pojedinca. Takođe, pozivamo na poštovanje i sprovođenje zakona Kosova“, naveo je Morina.

On je takođe rekao da u poređenju sa ranijim godinama, situacija na Kosovu se menja, zato što je ova zajednica sada snažnija više nego ikada i da je spremna da otvoreno govori o svojim zahtevima.

Izložbu u centru Prištine posetili su i američki ambasador, Greg Delavi, ambasador Švedske Henrik Nilson kao i Specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova.

Delavi je pružio podršku Sjedinjenih Država ljudskim pravima LGBT populacije na Kosovu, te dodao da ova izložba dokazuje da iako nema nasilja na ulicama, LGBT populacija se suočava sa nasiljem i govorom mržnje online.

„Snažno podržavmo istragu i gonjenja počinioca ovakvih vrsta napada i nasilja, kao što predviđaju zakoni protiv diskriminacije na Kosovu“, kazao je on.

Apostolova je istakla da Evropska unija pruža punu podršku borbi protiv svih vrsta diskriminacije koje se zasnivaju na mržnji, seksualnoj orjentaciji, i polnom identitetu.

Ona je dodala da će njen ured nastaviti da promoviše i podržava LGBT organizacije na Kosovu.

„Zakonski okvir Kosova, koje štiti prava LGBT osoba je veoma dobar, a EU je pomogla Kosovu da razvije taj okvir. Problem je sada implementacija zakonskog okvira. Drago nam je da se sada više priča o pravima LGBT populcacije, videli smo i Paradu ponosa u oktobru prošle godine na kojoj je učestvovalo najmanje 500 ljudi među kojima su bili i predstavnici institucija i ambasadori“, istakla je ona.

Ona je najavila da će se ove godine u oktobru održati još jedna Parada ponosa na kojoj će ponovo učestvovati ambasadori država članica EU.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.