U Nišu predstavljen priručnik za bezbednost LGBT osoba


Asocijacija “Duga” promovisala je danas u Nišu “Priručnik za bezbednosnu kulturu mladih LGBT”, urađen nakon što je istraživanje Centra za socijalni rad pokazalo da 68 odsto LGBT osoba na području grada doživljava neki vid nasilja.

Aleksandar Prica iz Asocijacije “Duga” rekao je da u više od 70 odsto slučajeva, LGBT osobe nasilje doživljavaju od njima poznatih osoba.

“Oko 40 odsto LGBT osoba nasilje doživljava od članova svojih porodica, a u 37 odsto slučajeva nasilnici su školski drugovi, kolege na fakultetu i na radnom mestu”, izjavio je Prica na promociji priručnika u prostorijama niškog Centra za socijalni rad.

Prica je rekao da je “Duga” uradila priručnik uz pomoć Misije OEBS, pre svega zbog prevencije nasilja i kao ohrabrenje LGBT osobama da prijave nasilje i diskriminaciju.

ČITAJTE:  Pero Jovović: Venčao sam se sa svojim partnerom u Francuskoj

“U poslednjih desetak godina veliki pomak je napravljen u sistemu socijalne zaštite i u MUP-u, u delu koji se tiče LGBT osoba, ali je problem što LGBT osobe i dalje ne prijavljuju nasilje i diskriminaciju i ne traže nikakvu zaštitu”, istakao je Prica.

On je rekao da mnoge starije LGBT osobe još ne znaju da u našoj zemlji homoseksualnost više nije krivično delo.”Do 1994. godine homoseksualnost je bila kažnjiva zatvorskom kaznom od jedne od četiri godine, a mnogi i dalje smatraju da je to tako”, kazao je Prica.

Prema njegovim rečima, do kraja godine u svim većim gradovima u Srbiji biće urađeno novo istraživanje o položaju LGBT osoba i o tome u kojoj meri te osobe trpe nasilje i diskriminaciju zbog svoje seksualne i emotivne orijentacije.

ČITAJTE:  Mesec dana nakon prekida štrajka glađu Andrej Obradović nema informacije o svom slučaju

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.